Scania V8-feestje bij SIW Steigerwerken

Geplaatst door

Steigerbouwbedrijf SIW uit Numansdorp rijdt sinds deze maand met een compleet nieuw wagenpark. Eigenaar Ad van der Meer verving zijn beide trucks door twee nieuwe Scania 520S V8 8x2*6 bakwagens met een gestuurde voorloop- en naloopas en met daarop een vijf keer gestempelde Hiab 54 ton/m cabinekraan. Ook de bijbehorende schamelaanhangwagens zijn vervangen. 

SIW verzorgt alle stappen in de steigerbouw. Van de aan- en afvoer, de op- en afbouw en de bekleding van de meest uiteenlopende soorten steigers. Het zwaartepunt ligt daarbij op het oprichten van steigers rond grote projecten. “Maar we werken ook veel rond woningen en panden in binnensteden”, aldus chauffeur Martin Boekhout. “Die kleine projecten kunnen net zo uitdagend zijn. Vaak omdat de ruimte veel beperkter is en het uiterste van je kraankunsten vergt.”

De kracht van SIW is dat het bedrijf alles in eigen beheer doet. “Mijn collega en ik verzorgen alle transport van het steigermateriaal. Wij besturen de trucks en bedienen de cabinekraan zodat de bouwploegen verder kunnen. Zowel het rijden als het kranen kent zo zijn uitdagingen. En dat doen we deze keer op twee identieke nieuwe Scania’s 520S met een V8 motor.”

PTO-uren

Dat ‘deze keer’ slaat een beetje op de frequentie waarmee Van der Meer zijn trucks vervangt. “Je moet het zo zien: enerzijds is het gereedschap, anderzijds zijn die trucks zeker ook de visitekaartjes van ons bedrijf,” legt Martin uit. “Wij willen dat alles altijd picobello in orde is. Wij rijden jaarlijks niet meer dan 80.000 kilometer. Maar de slijtage aan het voertuig komt vanwege de vele PTO-uren overeen met zo’n 120.000 wegkilometers. Wij hebben de strategie dat we met een truck niet te lang rijden zodat de onderhoudskosten laag blijven. Wanneer we hem jong weer verkopen blijft de belangstelling voor die trucks altijd groot. Dus houden we ze maximaal een jaar of vier. Eén van de trucks die we nu vervangen hebben, was nog maar 2,5 jaar oud. Op die manier schrijf je niet teveel af en rijd je altijd het modernste materiaal. Datzelfde geldt voor de aanhangers.”

Krachten

Volgens Martin koopt SIW dan wel mooi uitgeruste trucks, er wordt wel écht en veel mee gewerkt. “Ze worden zwaar belast. Door de zeven keer uitschuifbare kraan waar ook nog een vier keer uitschuifbare jib op staat, zijn de eisen aan de truck zelf heel hoog. Want wij kunnen tot 28,5 meter ver reiken. Dan komen er enorme krachten op het onderstel te staan. Van Scania weet je dat je af-fabriek én het laagste chassis in de markt én tegelijk een heel sterk chassis met een innerliner over de hele lengte kunt kopen. Dat vergemakkelijkt ook de montage van de achttons stempel voorop. Want we kranen vaak over de voorkant.”

“Door de sturende voor- en naloopas is de truck lekker wendbaar terwijl de overhang achter nog niet eens extreem groot is. En dankzij de luchtvering rondom, kunnen we de truck heel stabiel stempelen door die te laten zakken. Leuk is ook hoe we de nieuwe Scania 10 tons vooras kunnen uitnutten. Als ik leeg ben, zie ik op de aslastindicatie dat er 9,6 ton druk op de as staat tegen een 9,2 ton beladen.”