Scania versnellingsbak met olieverzamelbakje

Geplaatst door

De nieuwe Scania G33CM is de eerste versnellingsbak uit de nieuwe serie van Scania. Deze bak is volledig nieuw en deelt geen enkel onderdeel met de huidige bakken. Het reduceren van interne wrijvingsverliezen was één van de opdrachten, net als het reduceren van gewicht en geluid. Scania is daar volgens eigen zeggen in geslaagd. De nieuwe versnellingsbak is 60 kilo lichter dan het vorige model en bespaart ongeveer één procent brandstof. Verder is de nieuwe versnellingsbak maar liefst 3,5 Db(a) stiller, en dat is een hele grote stap! Ook is de nieuwe bak iets korter geworden wat de inbouw eenvoudiger maakt.

Het reduceren van interne wrijving wordt onder meer bereikt door de toepassing van gepolijste tandwielen en een extra dunne MFT-olie. Scania past daarbij een systeem toe waarbij het grootste deel van de olie apart wordt verzameld in een bakje. Dat kan door de oliespatten op te vangen. Daardoor staan de tandwielen minder in een bak olie te klotsen en dat scheelt natuurlijk weerstand. De cruciale tandwielgebieden die niet zonder kunnen worden apart bediend met een speciale sproeileiding.

Nu zul je denken wat de toegevoegde waarde is van dat oliereservoir. Immers, als die olie apart wordt gezet dan hoef je dat ook niet mee te nemen. Dat is niet zo, want als het nodig is dat wordt die olie wel degelijk gebruikt. Het extra reservoir zit namelijk bovenop de versnellingsbak, en als het nodig is dan valt het klepje open waardoor alle olie weer in de bak terug stroomt. Een soortgelijk systeem past Mercedes-Benz toe bij de achteras van de Actros. Dit soort systemen zijn mogelijk doordat de trucks steeds slimmer worden. Zodra de computer voelt dat er meer kracht nodig is wat extra belasting met zich mee brengt wordt het bakje geopend. Dat betekent dus heel slim extra smering als dat nodig is en minder wrijving als dat kan.

Maar wat nou als dat klepje stuk is, loopt dan je bak vast? Nou nee, want het klepje werkt zodanig dat het dicht blijft zolang er druk op staat. In het geval van Mercedes weet ik dat het een elektro magneet is die het klepje dicht houdt. Als er iets mis gaat en de stroom valt uit dan gaat het klepje open en loopt de olie dus gewoon weer de bak, of de achteras in. Navraag bij Scania in Zweden leert dat dit merk een dergelijk principe toepast. Reuze slim dus!