Sneeuwbaleffect bij ernstige ongevallen

Geplaatst door

In korte tijd zijn op de Duitse A6 in de regio Neurenberg twee ernstige ongevallen gebeurd. In een geval reed een vrachtwagen op snelheid in op een file. De gevolgen waren desastreus: Een jong gezin met drie kinderen, de jongste nog maar negen maanden, werden gedood. Alleen de vader overleefde. Hij ligt levensgevaarlijk gewond in het ziekenhuis. De veroorzaker van het ongeval was ook op slag dood. Hij zou achter het stuur in slaap gevallen zijn.

De autoriteiten hebben extra controles aangekondigd. Bij dit ongeval en ook bij het ongeval dat enkele uren eerder plaatsgreep, zijn er aanwijzingen, zegt de minister van binnenlandse zaken van Beieren, dat er sprake is van oververmoeidheid, met name bij Oost Europese chauffeurs. ''Bij Oost Europese chauffeurs ziet de politie vaak dat ze onder druk gezet worden, langer en over langere afstanden ononderbroken door moeten rijden. In sommige gevallen zijn deze chauffeurs onder invloed van alcohol of drugs.''

Conclusie: meer ongevallen, leiden tot meer leed, maar ook tot meer controles en dat weer tot meer oponthoud, met name voor diegenen die zich wel aan de regels houden. Dit rad van tegenslag en oneerlijkheid kan alleen gestopt worden wanneer er inderdaad meer gecontroleerd wordt. Dus ook voordat je zelf vertrekt. En door de verlader, die hier natuurlijk geen schone handen heeft. Maar vast staat, dat de echte omslag komt wanneer moderne technologie zoals een ACC die zelf remt, dit oplost.