Sommige Duitse truckstops toch open voor beroepschauffeurs

Geplaatst door

Net als in Nederland zijn ook in Duitsland alle restaurants gesloten vanwege de Coronacrisis, en aanvankelijk gold dat ook voor chauffeurs. De overkoepelende organisatie van truckstops, VEDA heeft daarop een brandbrief gestuurd naar de autoriteiten met als gevolg dat wegrestaurants in Baden-Württemberg en Hessen nu de status van bedrijfskantine gekregen hebben. Daardoor mogen ze, uitsluitend voor beroepschauffeurs weer open.

In Nederland geldt vreemd genoeg een uitzondering voor hotelgasten. Die mogen wel in het restaurant eten, en dat terwijl zij op hun kamer juist prima de maaltijd zouden kunnen nuttigen. Roomservice bestaat immers al jaren, en op die manier zou er voor hotelgasten geen probleem zijn. Dat is ook de mening van Sandra Van Schaeren van Wegrestaurant Malden. Zij startte een petitie en slaagde er zelfs in om politici achter zich te krijgen in een poging om een uitzondering voor het horeca verbod te krijgen voor beroepschauffeurs. Het antwoord van Minister Cora van Nieuwenhuizen was echter dat zij de situatie nauwlettend in de gaten zou houden en bij geluid van de chauffeurs over zou gaan tot actie. Volgens haar is de uitzondering voor hotelgasten belangrijk, omdat die anders geen mogelijkheden hebben om te eten. ,,En dat terwijl ze in hun luxe kamers prima zouden kunnen worden verzien van roomservice en daarbij kunnen zij zitten op een stoel aan een tafel ’’ aldus Sandra. Ze vindt het antwoord van de minister netjes uitgedrukt ‘heel bijzonder’ en ze betreurt het dat de minister de ernst van de situatie niet inziet. ,,Chauffeurs zijn wel degelijk van cruciaal belang voor de samenleving en je kunt die jongens niet de hele dag en nacht in hun cabine laten zitten. Natuurlijk werken we met afhaal maaltijden, maar dan zit zo’n chauffeur nog steeds in die kleine ruimte. Wij willen dat hij of zij in een andere omgeving kan relaxen, uiteraard met inachtneming van alle maatregels zoals de 1,5 meter en met het gebruik van mondkapjes’’.

De actie in Duitsland heeft dat inmiddels wél geleid tot succes. In Baden Württemberg en Hessen geldt nu voor wegrestaurants dat ze behandeld worden als bedrijfskantines. De voorwaarde is wel dat de chauffeur op de parking overnacht. In dat geval mag de chauffeur binnen zijn maaltijd nuttigen en van het sanitair gebruik maken. Deze uitzondering geldt ook voor benzinestations met voorzieningen langs de snelweg die zodanig zijn ingericht dat chauffeurs er op de parking kunnen overnachten. Hoewel de uitzondering (nog) niet voor heel Duitsland geldt ziet Sandra er toch een opening in voor de Nederlandse situatie. ,,Wij gaan wederom in gesprek met het ministerie, want de veiligheidsregio’s leggen de bal bij de werkgevers. Dat is niet werkbaar voor chauffeurs die moeten overnachten, dus wij blijven hieraan werken. Aanvankelijk gingen het FNV en TLN met ons mee in een gesprek met de minister, maar die gaan nu helaas hun eigen weg. Ik begrijp daar niets van, want de bonden zouden achter het welzijn van de chauffeurs moeten staan, net zoals TLN achter de belangen van de werknemers van hun leden zou moeten staan. Hoe dan ook, ik vecht door want ik vind het een groot onrecht wat de chauffeurs wordt aangedaan’’.

In sommige reacties op berichten over deze kwestie wordt de suggestie gewekt dat het Sandra en de mede Wegrestaurant eigenaren om het geld te doen zou zijn. Wij van BIGtruck willen daar het volgende over zeggen: Het is voor een wegrestaurant bijzonder aantrekkelijk om alleen afhaalmaaltijden te bezorgen op de parking. Daardoor heb je namelijk als bedrijf geen bediening, geen afwas en wel omzet. Commercieel gezien is het open stellen van het restaurant voor alleen chauffeurs dan ook niet heel aantrekkelijk, maar de uitbaters werken in de horeca omdat ze gastvrijheid willen verkopen, en niet alleen maar eten.