Sprinkler in de motorruimte

Geplaatst door

Hier zie je de nieuwe Setra S 531 DT dubbeldekker touringcar. Het nieuwe aan deze touringcar is dat die is uitgerust met een sprinklersysteem in de motorruimte. Europese wetten verplichten zo'n systeem vanaf juli 2019. Dan worden alle nieuw gebouwde touringcars met zo'n systeem uitgerust.

In het geval van oververhitting krijgt de chauffeur een waarschuwing in zijn dashboard en er klinkt een brandalarm. Op hetzelfde moment breekt als gevolg van de hitte een leiding die onder druk staat in de motorruimte die vervolgens een blusstof uitsproeit over en door het motorcompartiment. Op die manier wordt voorkomen dat de brand serieus wordt en dat passagiers mogelijk gevaar lopen.

Tijdje geleden vatte een Nederlandse truck vlam in de Elbetunnel bij Hamburg. Kordaat optreden van de chauffeur voorkwam groot onheil, de man reed eerst de tunnel uit, het gesmolten plastic van de cabinebekleding drupte al op zijn armen. We kunnen ons daarom voorstellen dat zo'n systeem ook op termijn op trucks verplicht gaat worden. Zeker op trucks die in het ADR werk zitten.