Staken voor een CAO en een Standairco

Geplaatst door

Vanmorgen zijn bij Albert Heijn distributiecentra 24 uurs stakingen begonnen. Medewerkers uit de Transport en Logistieke sector leggen voor 24 uur het werk neer bij de DC's in Pijnacker en Zaandam. Daarna wordt ook het DC in Zaandam stil gelegd volgens het FNV.

Na het aflopen van het ultimatum voor een nieuwe CAO hebben eerder chauffeurs van UPS het werk al een aantal keren stil gelegd. Het FNV eist 3,5% loonstijging vanaf begin dit jaar. Volgens de vakbond hebben de vervoerders genoeg vlees op de botten om dat te betalen. Overigens gaat het niet alleen om meer geld. Volgens Willem Dijkhuizen van het FNV wordt er ook een eis neergelegd voor de verplichting van een standkachel en een standairco in de trucks. ,,Dat hebben ze echt nodig. En dit coronajaar zitten de mensen bijna 24/7 in die cabine vast" aldus de heer Dijkhuizen.

Ons verbaast die eis een beetje, aangezien heel veel chauffeurs gewoon iedere nacht thuis zijn, zeker in de supermarkt distributie. Een gevolg van deze eis kan zomaar zijn dat de grote supermarkt distributie vervoerders voortaan over gaan op korte dagcabines waardoor de chauffeurs juist comfort inleveren. Volgens ons zou het beter zijn om de eis voor een standkachel- en standairco te koppelen aan de inzet. Voor wie overnacht zijn die voorzieningen inderdaad ideaal, maar als je thuis slaapt is vooral een standairco een desinvestering voor je werkgever.

Voor wat betreft de stakingen bij distributiecentra kondigt het FNV aan dat de acties zich in de komende tijd zullen uitbreiden naar andere locaties. Op 12 april wordt er een landelijke manifestatie georganiseerd in Utrecht.