Sties zette de toon in koel- en vriestransport

Geplaatst door

De Noorse carrosseriebouwer Bussbygg, gevestigd in Skala, niet al te ver van Alesund, heeft een van zijn combinaties onlangs afgeleverd in de traditionele Sties-kleuren. Dit transportbedrijf spreekt velen nog altijd tot de verbeelding. Waarom was dat ook alweer?

Zeker met een laag dak met een rekje erop, heeft de eigenaar van dit span oog voor de oldschool-mode die we nu ook nog vaak zien. De combinatie is tot in de puntjes netjes afgemonteerd, zoals dat destijds ook al gebeurde. 

Sties werd al in de jaren zeventig een toonaangevend transportbedrijf in Noorwegen. Het bedrijf werd opgericht door Øystein Stie, die, als we het zo lezen, aanvankelijk niet zoveel interesse in vrachtwagens had. Het bedrijf en het succes ervan, overkwamen hem min of meer. Maar begin jaren tachtig, toen gekweekte zalm in opkomst was, ontstond er meer vraag naar transporten vanuit Noorwegen en werden de Sties-combi’s, altijd onberispelijk strak en schoon, een vertrouwd gezicht op Europese wegen, zeker ook in Nederland. Al in 1984 leidde dat tot een heuse Sties-fanclub in Nederland.  De chauffeurs waren trots, kregen de beste spullen mee en waren gerespecteerd bij collega’s en dienstverleners onderweg, ook in uniform. 

Het bedrijf werd medio jaren tachtig aan een Deense eigenaar verkocht. Dit stond een groei van de vloot tot meer dan honderd eenheden in 1987, niet in de weg. In 1991 werd de naam Sties vervangen door Nor-Cargo. Dat wed weer onderdeel van Posten Norge, dat we nu weer kennen als Bring.

Vorig jaar toonden we nog zo’n combi, maar dan met een Volvo F12 ervoor!