STL: 'Chauffeurstekort neemt iets af'

Geplaatst door

Volgens de nieuwste Sectormonitor die het vierde kwartaal van 2018 bespreekt, stijgt de omzet in de transportbranche nog steeds. Ook het aantal personeelsleden neemt toe. Er werken nu meer dan 150.000 mensen in transport en logistiek.  Het aantal chauffeursvacatures neemt licht af. Dat zegt het Sectorinstituut Transport & Logistiek (STL).

Al voor het vijfde jaar op rij groeide de omzet in de sector. In het vierde kwartaal van 2018 bedroeg de groei 5,9% ten opzichte van dezelfde periode in 2017. De logistieke dienstverlening noteerde volgens STL een omzetgroei van 3,9%. Nieuw is  dat de stemming onder transportondernemers aan het begin van dit jaar licht negatief is. Dat is voor het eerst in vijf jaar, aldus STL. De houding van de ondernemers wordt ingegeven door de vrees voor een harde Brexit.

Toename

Intussen neemt het aantal werkgevers voor het eerst weer toe. Het aantal is voor het eerst sinds 2009, toch alweer tien jaar geleden, boven de 6600 gekomen. Dit betreft het aantal bedrijven met personeel.  het aantal chauffeurs stijgt al vier jaar en bedraagt volgens STL nu ruim 86.000. Het aantal open staande vacatures neemt wat af, maar volgens STL blijft de arbeidsmarkt 'zeer krap'.