Telefoon bedienen achter het stuur mag!

Geplaatst door

De wetgeving over het gebruik van mobiele telefoons was een beetje te ver doorgeslagen volgens het gerechtshof in Leeuwarden. Een automobilist die betrapt werd op het bedienen van zijn toestel terwijl die in een houder zat werd vandaag vrijgesproken door het hof.

De automobilist kreeg vorig jaar een boete van 239 Euro. De kantonrechter veroordeelde hem aanvankelijk maar de man ging in beroep bij het hof. Veel automobilisten gebruiken hun toestel voor App’s als Flitsmeister, of als routeplanner. Als de telefoon dan in een houder zit dan zou dat volgens het gerechtshof geen probleem mogen zijn om hem te bedienen. Volgens het gerechtshof heeft de wetgever er heel bewust voor gekozen om het vasthouden van het toestel te verbieden. Het is dus geen verbod op het aanraken van het toestel.

Het hof is dan ook van mening dat het bedienen van een mobiele telefoon terwijl deze niet wordt vastgehouden niet valt onder artikel 61a van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. Ook daar wordt expliciet gesproken over het vasthouden van het toestel.

Het versturen van Appjes terwijl het toestel in de houder zit lijkt ons niet aan te raden, en volgens persraadsheer Leo Wemes is dat ook niet de bedoeling. ,,Het is niet zo dat met deze uitspraak op zak een telefoon altijd bediend mag worden in een houder. Er zullen altijd omstandigheden zijn die het bedienen van een smarthpone wel strafbaar maken, ook al zit die in een houder. Dat kan het geval zijn als het leidt tot een ongeluk.'' 

Het is afwachten of de wetgever de regels verder aan gaat scherpen maar voorlopig voorspellen we de verkopers van telefoonhouders goede zaken!