Tijd voor minimale cabineafmetingen

Blog
02-01-2018 | Door Iep van der Meer

In de hele discussie over het doorbrengen van de weekendrust in de cabine kwam het heel even ter sprake, de afmetingen van een vrachtwagencabine. Tegenstanders van het verbod vinden dat de cabine’s vandaag de dag riant zijn uitgerust en uitstekend geschikt zijn voor het doorbrengen van de weekendrust. Zelfs onze vorige minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schulz van Haegen wist te melden dat ‘die slaapcabines tegenwoordig heel riant zijn’. Waarschijnlijk is ze een keer bij DAF door een Super Space Cab geleid, en daarin heb je inderdaad niks te klagen.

Feit blijft echter dat de ruimte niet overhoudt, zelfs niet in die prachtige ruime DAF cabine. Daar kan DAF niks aan doen maar dat heeft de wetgever zo bepaald. Iedere centimeter wordt door wetgeving gedicteerd en daarmee is een stukje extra ruimte, comfort en veiligheid in Europa onmogelijk te realiseren. Er komt weliswaar een klein neusje in de toekomst, maar dat is voor veiligheid en stroomlijn en daarmee verandert de ruimte in de cabines niet.

Ook heel raar is dat er nergens minimale afmetingen vermeld staan over slaapcabines. Jazeker, de lengtemaat is vastgelegd maar verder zijn er geen eisen. Daardoor kan het gebeuren dat je in een cabine met een afgeplat dak heel Europa door moet in het autotransport. Daardoor kan er een auto meer meegenomen worden die over de cabine heen steekt. Gek, want alle andere vormen van vervoer kennen een maximale laadlengte eis. Autotransporters mogen toch al langer zijn dan andere voertuigen, en dan moet de chauffeur ook nog eens leefruimte inleveren.

Natuurlijk kun je die autotransporteurs dat niet kwalijk nemen. Die maken elkaar ook gek, en een auto minder meenemen prijst ze meteen uit de markt. Toch zie ik steeds vaker trucks met een volwaardige cabine met hoog dak in het autotransport. Het kan dus wel, en het chauffeurstekort zou daar best eens een handje aan kunnen helpen. Als je namelijk kunt kiezen tussen een baan waarbij je een riante cabine krijgt in plaats van zo’n afgezaagd konijnenhok dan wist ik het wel. 

Toch zou het mooi zijn als dit niet van marktwerking af zou hangen en als Brussel met regels zou komen voor minimale afmetingen voor slaapcabines. Er zijn tenslotte al regels hoeveel ruimte een varken onderweg moet hebben tijdens het transport. Voor chauffeurs ontbreken die nog steeds, en dat is heel raar.  

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…