Blog
27-09-2017 | Door Iep van der Meer

Eerder deze week haalde een Poolse ‘trucker’ de kranten door als spookrijder een aantal tegenliggers de dood in te rijden bij Rüsselsheim. Aanvankelijk dacht men dat hij was omgedraaid nadat hij in een file was vastgelopen, maar later kwam het bericht dat hij eigenlijk al met zijn rustperiode bezig was. Nu blijkt dat de man straalbezopen was volgens de politie.

De opdrachtgever wist eerder al te melden dat de man niet aan het werk was maar zijn weekendrust stond te maken. De chauffeur van het busje met topsleeper was klaar voor die week en zou van zijn weekendrust moeten ‘genieten’. Daarvoor had hij, net als duizenden van zijn collega’s met van die busjes de beschikking over een ruimte op het dak die niet veel meer ruimte biedt dan een lijkkist. Bestelwagens als de Renault Master, Iveco Daily of Mercedes-Benz Sprinter worden als chassis cabine afgeleverd, daarna komt er een huifgesloten laadbakje op en dan wordt er zo’n topsleeper op gemonteerd. Het probleem is dat deze kleine truckjes onder alle grenzen van maut en tachograafplicht door schieten waardoor ze onder de radar van de instanties kunnen opereren. Je hebt zelfs niet eens een groot rijbewijs nodig voor zo’n ding. 

Er is een enorm Europees netwerk van dit soort busjes en als je nu belt dan staat er binnen een half uur eentje voor je deur. Veel van de chauffeurs zijn zelf eigenaar van zo’n truckje en ze rijden voor grote centrales die ze aansturen. Je kunt zeggen dat die jongens het zelf verkiezen om zo te leven maar geloof mij, een varken op transport heeft een menswaardiger bestaan dan deze koeriers. Door mensen maandenlang heel Europa door te trappen in dit soort hokken krijg je vanzelf dat er eens eentje doorslaat. Daarmee is er niks goed te praten, absoluut niet zelfs, maar dit schreeuwt om toezicht en regelgeving want zo creëer je tikkende tijdbommen die soms hele gekke dingen kunnen doen. Dat bleek deze week met vreselijke gevolgen. 

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…