TLN wil uitstel verplichte Franse dode hoek stickers

Geplaatst door

TLN vraagt uitstel voor de invoering van de vanaf 1 januari verplichte dode hoek stickers voor Frankrijk. De maatregel geldt voor trucks die in stedelijke gebieden rijden, maar daar valt de Periferique ook onder dus daar is al snel sprake van. TLN vindt de stickerplicht onduidelijk, onwerkbaar en waarschijnlijk ook onwettig. Bovendien werd de maatregel slechts zes weken geleden aangekondigd.

BIGtruck berichtte toen al dat dit er aan zit te komen, en dat de IRU al protest aantekende in Brussel. TLN laat nu pas van zich horen en dat is aan de late kant. De verplichting gaat namelijk al over drie dagen in en tot die tijd heeft het complete ambtenaren apparaat vakantie. 

“Laat ik voorop stellen dat wij vóór maatregelen zijn die de verkeersveiligheid bevorderen, maar deze maatregel komt echt uit de lucht vallen”, reageert Elisabeth Post. “De verplichting om dodehoekstickers te plaatsen is voor veel transporteurs onwerkbaar en onrealistisch. Voor normale trailers is duidelijk waar de sticker geplakt moet worden. Voor bijvoorbeeld het containervervoer gaat dat niet op, want de sticker mag niet op de container. Wij hebben leden die met tientallen wagens containers door of naar Frankrijk vervoeren. Het kan toch niet zo zijn dat zij op al hun chassis steunen moeten gaan lassen om een paar stickers te kunnen plakken?”

TLN vraagt zich verder af of de verplichting van de Fransen niet in strijd is met de Europese wet- en regelgeving. Volgens een EU verordening moeten voertuigen die voldoen aan de Europese typegoedkeuring namelijk zonder aanvullende eisen in iedere lidstaat worden toegelaten. ,,Er is duidelijke Europese wet- en regelgeving over de veiligheidseisen van vrachtwagens. Op het moment dat een truck van de band af rolt voldoet deze aan de Europese eisen, en dat hebben we niet voor niks afgesproken in Europees verband. Als de commissie toestaat dat lidstaten achteraf en afzonderlijk van elkaar regels gaan toevoegen dan ontstaat er een wirwar van eisen en wetgeving, en dat was nou juist niet de bedoeling van de EU'' aldus Post.  

Wordt vervolgd dus, maar wij denken dat het handig is om een setje stickers mee te nemen als je volgende week Frankrijk in moet. Je kunt het ontwerp hier downloaden en door je eigen stickerboer een sticker laten maken.

Video's