Traton (MAN/Scania) wil Navistar overnemen

Geplaatst door

De truckdivisie van Volkswagen, Traton, bestaande uit Scania, MAN en Volkswagen dor Basil, biedt 2,9 miljard dollar op aandelen Navistar, zijnde 35 dollar per stuk. Navistar is niet in het bezit van al zijn aandelen en analisten verwachten daarom dat Traton het bod nog wat zal verhogen.

Op dit moment bezit Traton 16,6 procent van de aandelen van Navistar, dat in de VS trucks bouwt onder de naam International. De Duitse truckbouwer benadrukt dat het Navistar geheel wil overnemen. Het bod komt op een moment waarop Navistar net een vijfjarenplan heeft ontvouwd dat moet leiden tot een rendement van twaalf procent. Traton komt ermee na het overleggen van keurige cijfers, en op een moment dat het sinds de beursgang van afgelopen zomer, 1,2 miljard euro in kas heeft.

Marktsituatie

De markt is krimpende en dit komt op een moment waarop truckbouwers flink moeten investeren in bijvoorbeeld elektrische aandrijftechniek, maar ook in autonoom rijden en steeds hoogwaardiger assistentiesystemen. Navistar en Traton spraken in 2017 al af samen te werken in de ontwikkeling van elektrische aandrijftechniek.  Voor dit jaar verwachten analisten en marktpartijen dat zowel de Europese als de Amerikaanse truckmarkt met zo’n vijftien procent zal krimpen.

Bij Scania

Onlangs viel al op dat er een International truck stond op het democenter bij Scania in Södertälje. Klik hier voor dat verhaal!