Blog
20-06-2018 | Door Tim de Jong

Een verrassing vandaag: ineens kondigt het moederbedrijf van Scania en MAN aan dat het geen Volkswagen Truck & Bus holding meer gaat heten, maar Traton. Ik moest natuurlijk meteen aan Tatra denken.

Duidelijk is weer dat er stevig doorgepakt wordt in Duitsland bij Volkswagen. Niet alleen maakte men vandaag de nieuwe naam bekend,, maar ook dat men op bestelautogebied wil gaan samenwerken met Ford. Het is voor het eerst dat Ford mee gaat doen in een samenwerking, die ertoe gaat leiden dat de volgende Transit sprekend op de Transpoorter gaat lijken of andersom.

Scania en MAN zullen weinig merken, de naam Traton krijg je als eindklant gewoon niet of nauwelijks te zien. Maar de leveranciers van onderdelen natuurlijk wel. Er wordt onder één naam ingekocht, in grotere hoeveelheden en tegen een lagere prijs.

Het is me opgevallen dat eigenlijk heel veel mensen al weten dat Scania en MAN onder VW vallen. Mede om die reden is er een nieuwe naam bedacht. Om niet teveel binding met VW te suggereren, dat uiteindelijk natuurlijk wel aan de touwtjes trekt.  

Binnenlopen

Er is nog een reden waarom dit gebeurt. De aandeelhouders van Volkswagen en van de truckfabrieken, beogen een beursgang. Daardoor komt er veel kapitaal beschikbaar om verder te groeien, want de top van dit bedrijf wil echt een wereldspeler worden. Wanneer dit bedrijf naar de beurs gaat, zijn er al veel aandeelhouders van het eerste uur, die een flinke klapper zullen maken. Vanaf dat moment zal Traton ook aandelen kopen in truckmerken in opkomende markten zoals India en China. In de VS is hier al een begin mee gemaakt en in Brazilië was Volkswagen altijd al een grote speler op de truckmarkt.

Maar Traton? Het is flink wennen en ik krijg die Tatra maar niet uit mijn hoofd! 

Laatste blogberichten

Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…
Blog
12-02-2024
Kopie van Geld-1400 (1)

Zijn minimum vrachtprijzen een oplossing?

Oplopende kosten en dalende opbrengsten zijn een groot probleem in de transportsector. Ooit had Nederland 25%…