Truckspotten en privacy wetgeving

Geplaatst door

BIGtruck heeft zich noodgedwongen ingelezen in de taaie materie van de nieuwe privacy wetgeving. Eén van de conclusies is dat je niet zo maar mensen mag fotograferen.  Voor truckspotters betekent dit dat je, zoals Alex Miedema terecht opmerkt op zijn website, geen foto’s mag publiceren van mensen zonder dat daarvoor uitdrukkelijk toestemming is verleend. Zodra de chauffeur herkenbaar in beeld is mag je de foto dus eigenlijk niet publiceren. Journalisten en officiële persfotografen mogen dit overigens wel, want het principe van de vrije nieuwsgaring blijft van kracht. 

In Amerika heb ik zelfs al eens  van een agent gehoord dat zelfs het fotograferen van een truck al privacy gevoelig is. Er zit namelijk een kenteken op, en je legt met je foto heel veel data vast over het exacte tijdstip en de locatie. Gelukkig zijn we hier niet nog niet zo ver, maar ook in Europa beginnen we lekker door te slaan nu. Overigens is het vastleggen van overig verkeer met je dashcam vanwege privacy regels ook al strafbaar in veel landen.

Hoe kunnen we bijvoorbeeld foto’s maken van een evenement als de BIGtruck Trophy zonder dat daar mensen herkenbaar in beeld zijn? Al die mensen om toestemming vragen en ze daarvoor laten tekenen kan natuurlijk niet. Al die hoofden op de foto dan maar blurren? Iedereen een balkje voor de ogen? Dat kan natuurlijk niet. Om die reden kun je straks in de voorwaarden van onze BIGtruck Trophy lezen dat je met je aanwezigheid op het evenement toestemming geeft om je te laten fotograferen, en tevens voor publicatie van die foto’s.

Met het verschil maken tussen journalisten, fotografen en de rest van de bevolking is één ding meteen al geregeld, namelijk het filmen en fotograferen van politieagenten tijdens hun werk. Dat mag nu dus niet meer, en publicatie van die beelden zonder toestemming is voortaan al helemaal strafbaar. Hoe begrijpelijk deze maatregel ook is als je sommige ‘Dumpert’ filmpjes ziet van arrogante vloggertjes, het is gewoon censuur. Social Media heeft er voor gezorgd dat iedereen razendsnel allerlei beelden kan publiceren maar daar komt nu voor een deel een einde aan. Daarmee glijdt Europa langzaam af in de richting van landen waar censuur nog altijd de normaalste zaak van de wereld is zoals in China, Rusland en Turkije.