Vakbekwaamheid politie laat te wensen over

Blog
01-12-2016 | Door Iep van der Meer

Vandaag kwam in het nieuws dat slechts een kwart van de politieagenten in ons land de extra rijvaardigheids- opleiding heeft gevolgd. Politiemensen moeten extra trainingen volgen omdat ze soms snel moeten rijden, bijvoorbeeld bij achtervolgingen of bij calamiteiten. Het schijnt dat er een gebrek aan instructeurs is waardoor deze achterstand is opgelopen. 

De vakbekwaamheid van de politiemensen in ons land laat al langer te wensen over. Begin oktober van dit jaar reageerde Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie, zeg maar de grote baas van de politie, al op vragen omtrent de vakbekwaamheid. In zijn brief laat hij weten dat de ‘verplichte test’ helemaal niet zo verplicht is, en dat het slechts een e-training betreft. Met die test kunnen politiemensen hun parate kennis testen en onderhouden maar, nogmaals; dat is vrijwillig! 

Wel heeft de minister ‘beloofd’ dat iedere medewerker van de politie jaarlijks meewerkt aan die test. De korpschef is gevraagd om hier toezicht op te houden. Aan een landelijk kwaliteitssysteem voor de politie wordt echter nog gewerkt op dit moment. Wat dit berichtje op Truckblog.nl doet? Nou, ik vind het nogal zuur dat politiemensen die toezicht moeten houden op de vakbekwaamheid van vrachtwagenchauffeurs zelf de boel kennelijk niet voor elkaar hebben.  

Een chauffeur die zonder Code95 betrapt wordt achter het stuur van een commercieel ingezette vrachtwagen wordt behandeld als een chauffeur zonder rijbewijs, met alle gevolgen van dien. Als we dat even doortrekken, is een politieagent zonder vakbekwaamheid dan ook onbevoegd tot controle en verbalisering? Ik zou bij aanhoudingen in ieder geval voortaan altijd om het nummer van de betreffende agent vragen, je weet maar nooit of je daar later nog iets mee kunt doen.

Laatste blogberichten

Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…
Blog
12-02-2024
Kopie van Geld-1400 (1)

Zijn minimum vrachtprijzen een oplossing?

Oplopende kosten en dalende opbrengsten zijn een groot probleem in de transportsector. Ooit had Nederland 25%…