Vakbonden flyeren voor toeslag op vakantieloon

Geplaatst door

De vakbonden CNV en FNV maken serieus werk van een eerdere mededeling van het CNV dat het uitkeren van vakantiegeld op toeslagen in de nieuwe CAO niet goed is geregeld. Het gaat op jaarbasis om gemiddeld 1200 euro per chauffeur, met terugwerkende kracht wordt dit tussen de 5.000 en 6.000 euro per chauffeur. 

Na het afsluiten van de CAO bleek dat er over deze toeslagen niets was afgesproken, De houding van werkgeversorganisatie TLN was er dan ook eentje van 'dan hadden jullie dat maar bespreekbaar moeten stellen'. De bonden beroepen zich op een uitspraak van het Europese Hof uit 2011, toen bleek dat werkgevers ook over de toeslagen van weekenden en nachten vakantiegeld moeten berekenen. Nu gebeurt dat volgens de bonden nog niet.

De bonden roepen chauffeurs op om zelf te berekenen wat ze aan te weinig vakantiegeld hebben ontvangen. De bonden procederen al tegen enkele bedrijven bij wijze van proefproces. De bonden verwachten dat de Hoge Raad in 2019 uitspraak doet en hebben het volste vertrouwen dat ze het proces gaan winnen. De bonden roepen bedrijven ook op om alvast te gaan sparen voor deze extra uitkering aan hun chauffeurs.

Om de gang van zaken onder chauffeurs beter bekend te maken startten ze vandaag met een flyer-actie bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle.