Valse rijbewijzen gewoon te koop

Geplaatst door

We hebben het al eerder geschreven maar kennelijk wil zowel de inspectie als de politiek er niks aan doen: Er zijn valse rijbewijzen in omloop en daar kan onze politie helemaal niks tegen doen! Hoe dat kan? Europa heeft de databanken waarin de rijbewijsgegevens zitten gewoon niet op orde.

De geruchten gaan al langer maar je kunt, met name in de Oostelijke landen van de EU gewoon een rijbewijs kopen met een identiteit naar keuze. Op websites kun je kiezen wat je wilt, en zoveel als je wilt. Ook bestuurderskaarten zijn heel eenvoudig te vervalsen. 

Als we bij de inspectie verhaal halen over deze praktijken dan horen we via de officiële woordvoerders dat dit in de praktijk bij controles nog nooit is vastgesteld. Dat klopt ja, want volgens anonieme bronnen binnen ons ambtenaren apparaat kunnen ze het verschil tussen een vals en een echt rijbewijs helemaal niet zien! Europa heeft de databases van de verschillende 'cbr-achtige' instanties die de rijbewijzen uitgeven helemaal niet gekoppeld. Bij controle kan een agent of een inspecteur alleen maar visueel controleren of het pasje een beetje netjes geproduceerd is, en of de foto klopt met de man of vrouw achter het stuur.

Het is onvoorstelbaar maar het is dus aannemelijk dat chauffeurs zonder geldig rijbewijs zich met 40 tonners over de Nederlandse wegen voortbewegen. Dat zijn dezelfde wegen die jouw kinderen gebruiken om naar school te fietsen. Dat het schering en inslag is bewijzen de tientallen filmpjes waarin we de avonturen van allerlei Oostblokkers zien. En geloof mij, als je niet eens in staat bent om je trailer voor een dock te zetten dan beheers je gewoon je voertuig niet. Daarmee ben je wat mij betreft niet rijvaardig. Kennelijk moeten er eerst echt grote rampen gebeuren voordat er wordt opgeschakeld, maar wij blijven het gewoon roepen.