'Vanwege een kapotte vrachtwagen...'

Blog
25-02-2016 | Door Tim de Jong

De Duitse ANWB, de ADAC, waarschuwt transportbedrijven en eigen rijders dat ze er goed aan doen de smeerolievoorschriften van hun trucks nauwgezet te gehoorzamen. De Duitse instantie heeft als aangewezen pechservice een haarscherp beeld van wat er allemaal stuk gaat langs de weg. Op hun website geven ze enkele tips.    

Volgens de ADAC komen schades aan motoren van trucks steeds meer voor. Problemen met elektronica en aan banden staan op een en twee. Maar de ADAC begint over motorschades omdat ze die de laatste jaren ziet toenemen als pechoorzaak. De oorzaak voor de schades is onder andere dat de voorschriften van de fabrikant met betrekking tot olie en filters niet nauwgezet genoeg worden nagevolgd, zegt de ADAC.

Iets meer dan een kwart van alle truckschades is te wijten aan mankementen aan de motor of aan de dieselleidingen. Nu komen trucks al weinig in de werkplaats voor een smeeroliewissel, maar juist dat is nu de oorzaak van de toename, vreest ADAC.  Het niet tijdig verversen van de voorgeschreven smeermiddelen en filters wraakt zich ernstiger dan bij vorige generaties dieselmotoren, zegt de instantie.

Ook de turbolader kan stuk en wanneer het zo ver is, dan gaat het hier om een dure schade, zegt de ADAC. Rookontwikkeling en vermogensverlies duiden volgens de Duitse club op een defecte turbo. Afwijkende geluiden, minder vermogen en geruis zijn volgens de ADAC de signalen die erop duiden dat je snel de werkplaats moet opzoeken. 

Overigens is het zo dat de meeste trucks met pech langs onze wegen een Nederlands kenteken hebben. Onlangs heeft de redactie van BIGtruck dat nog uitgezocht. Het zijn dus niet alleen de witte platen waar iedereen naar wijst, ook met het onderhoud van onze Nationale vloot is van alles mis.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…