VDS 2.0 stuurt met je mee

Geplaatst door

We kennen allemaal Volvo Dynamic Steering maar minder bekend is dat er nu een 2.0 versie is van dat systeem. Dat biedt een aantal extra mogelijkheden maar het stuurt ook mee en zorgt volgens Volvo voor nog meer veiligheid aan boord.

Volvo Dynamic Steering, kortweg VDS genaamd, is een systeem wat elektrisch- hydraulisch werkt. Een computer rekent razendsnel mee en zorgt voor de juiste overbrenging. Dat resulteert in precies en licht sturen waardoor manoeuvreren kinderspel is geworden. Nieuw is nu de 2.0 versie, en die helpt je ook om je rijbaan te houden. Net als bij de nieuwe Actros duwt de Volvo lichtjes in het stuur in de juiste richting als je zonder richting aan te geven buiten de lijntjes gaat rijden. Dat kan doordat een camera de rijbaanmarkeringen in de gaten houdt van ongeveer 5 tot 50 meter vóór het voertuig. Wanneer het systeem Lane Keeping Assist is ingeschakeld en de truck te dicht bij de rijbaanmarkering komt, stuurt de truck weer terug in de rijbaan.

Bijna zelfsturend

Daarmee is het geen zelfsturende truck, want je moet wel gewoon het stuur vast houden. Als je het loslaat dan krijg je meteen een waarschuwing, overigens net als in de Actros. Bijzonder bij Volvo is dat je zelf een aantal besturingselementen kunt aanpassen naar jouw eigen smaak. Zo kun je als chauffeur zelf de gevoeligheid instellen van het systeem en hoe licht het sturen gaat. Ook kun je persoonlijk instellen hoe hard de Volvo terugstuurt als je over de lijntjes gaat. Deze persoonlijke instellingen van iedere chauffeur worden opgeslagen op de bestuurderskaart. Daardoor hoef je het maar één keer in te stellen, en dat is handig!

Steeds intelligenter

Al deze nieuwe technologie is een volgende logische stap naar het verder automatiseren van de besturing van trucks. Bijkomend voordeel is dat je truck steeds intelligenter wordt en dat het daarmee veiliger wordt. We hebben zelfs al proeven gezien waarbij een Volvo met dit systeem een klapband kreeg op de vooras met 80 km per uur. Het systeem reageert daar zo razendsnel op dat de truck gewoon rechtdoor reed, en dat is winst. Met minder snel reagerende techniek kan zo’n klapper op de vooras namelijk zomaar fataal zijn.. Verder heeft het systeem stability assist waardoor de kans op slippen nog verder afneemt. Het zorgt onder meer voor extra stuurkoppel in de juiste richting met een snelheid die een chauffeur nooit kan evenaren. Ook zorgt het voor een betere en snellere werking van het stabilitiy control systeem aan boord.

Niet standaard

Het VDS 2.0 systeem werkt volgens Volvo heel comfortabel en is een volgende stap naar een nog veiliger transport. Helaas is het niet standaard bij Volvo maar moet je het er extra op bestellen, net als dat andere veiligheidssysteem, ACC. De 2.0 versie is voortaan wel de enige versie waarmee het eerste VDS systeem dus een update gekregen heeft. Binnenkort mogen we er zelf mee rijden en we zijn zeer benieuwd.