VECTO certificaat komt in plaats van Euro 7

Geplaatst door

In het nieuwste BIGtruck Online Magazine kun je de eerste rij indrukken en alle nieuws lezen over de nieuwe, sterkere LNG trucks van Volvo en Iveco. Klik hier voor dat verhaal.

Binnen twee maanden tijd hebben drie truckmerken een nieuwe dertien liter motor op de markt gebracht die op LNG draait. Een van die merken is Volvo, dat bij de introductie van hun LNG-motoren stelde dat de afgelopen twee jaar het aantal LNG-trucks op de Europese wegen is verdubbeld van 1500 naar 3000 stuks. Dit zullen dan hoofdzakelijk Iveco’s zijn.

Dit merk kwam afgelopen zomer met de 400 pk versie van hun negen liter gasmotor, gekoppeld aan een ZF AS-Tronic automaat. De meeste LNG Iveco’s die de afgelopen vijf jaar zijn verkocht koppelen een 330 pk motor aan en handbak. Dat lukt prima in de supermarktdistributie, maar een automaat neemt de chauffeur natuurlijk veel werk uit handen. Scania begreep dit, en kwam met een 340 pk met automaat.

De komst van Volvo kunnen we zien als een stroomversnelling in het aanbod van alternatieve aandrijflijnen zoals LNG. De nieuwe trucks van Volvo, Scania en Iveco nemen de bezwaren tegen LNG weg: de zijn zeker even sterk als een diesel , ze zijn stiller (al valt dit bij Volvo tegen) en ze hebben een lagere CO2 uitstoot. Verder is het een rekensom voor de vervoerder. De Volvo is in aanschaf zeer waarschijnlijk duurder, en wellicht ook duurder dan de Scania. Maar de Volvo zou ook zuiniger zijn. Het diesel-LNG principe waar Volvo voor kiest, leidt tot een fraai, hoogwaardig stuk techniek, gecompliceerder dan de oplossing van de andere merken. Het is aan de markt om te oordelen.

Die markt wordt net als de industrie de komende twee jaar gedwongen om duurzamere trucks aan te schaffen. Ik verwacht dat ook verladers in toenemende mate de truck met de laagste CO2-uitstoot zullen gaan eisen. De drie fabrikanten die al trucks beschikbaar hebben zeggen unaniem dat een LNG truck een 20% lagere CO2 uitstoot heeft dan een vergelijkbare diesel. Bij toepassing van Bio-LNG is de reductie 100%, zegt ook Volvo, maar dat kan niet kloppen, want hun gasmotor verbruikt ook een beetje diesel. 

Volgend jaar worden eerste wetsvoorstellen naar het Europees Parlement gestuurd met betrekking tot VECTO, het CO2 certificeringssystem dat de EU met de truckindustrie heeft bedacht en ontworpen. VECTO vervangt de Euronormen, die vooral op reductie van schadelijk uitlaatgas waren gericht. Elke truck moet vanaf 2019 worden voorzien van een VECTO-label. Later volgen ook bussen en getrokken materieel. Voorlopig hebben Iveco, Scania en Volvo hier verstandig op voorgesorteerd. VECTO is de reden om nu door te pakken met LNG. Wanneer klanten om VECTO labels gaan vragen, komt LNG gunstiger uit de bus dan diesel. Het aantal tankstations groeit gestaag in Europa, al is het ook zo dat Duitsland hierin voor nu nog achterblijft. Ongetwijfeld krijgt MAN op korte termijn ook de aandrijflijn van Scania en Renault die van Volvo. We zijn dus benieuwd wat Mercedes en DAF gaan doen. Mercedes zal waarschijnlijk gaan uitpakken op de IAA van 2018 en DAF kan bij moederbedrijf Paccar het klantnummer gebruiken om bij Cummins de ISG 12 motor te bestellen. Als je het mij vraagt rijden er ongetwijfeld al enkele DAF’s op proef met deze Cummins gasmotor. In de VS heeft Paccar al veel Peterbilt en Kenworth trucks verkocht met de Cummins ISG 12. DAF heeft altijd gezegd dat het ‘op tijd’ zal zijn wanneer LNG trucks een serieus marktaandeel gaan krijgen. We zullen zien of Eindhoven woord weet te houden.