Vijf Scania’s met hulpsystemen voor LCW Groningen

Geplaatst door

LCW (Logistiek Centrum Westpoort) uit Groningen breidt de vloot uit met vijf nieuwe Scania’s. Het bedrijf kiest opnieuw voor het Zweedse merk vanwege de bewezen duurzaamheid, het goede verbruik en de hoge uptime. Ook wil de directie dat de chauffeurs zo veilig mogelijk onderweg zijn. Camera’s en ACC waren al standaard bij LCW. Daar komt nu nog het actieve dodehoek bewakingssysteem bij dat Scania recent aan het pakket veiligheidsmiddelen toevoegde.

“Ik heb mij laten vertellen dat wij de één van de eersten zijn die ermee de weg op gaan,” vertelt directielid Pieter Vonck die verantwoordelijk is voor het materieel van LCW. “Eerste of niet, in ieder geval komt die hele ontwikkeling rond de Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) ons geen moment te vroeg. Wij rijden hier al zo’n beetje vanaf het moment dat het er kwam met ACC. Dat is voor ons gewoon een must. Dat brengt écht wat. Afstand is toch het meest belangrijke veiligheidsmiddel op de weg.”

Scania BSW

Daar komt nu dus het Scania Blind Spot Warning (BSW) of te wel de dodehoek bewaking bij. “Het mooie is, dat het zit waar je het verwacht. “Met de frontzicht camera moesten we de chauffeurs er aanvankelijk écht op trainen dat ze dan ook op die monitor kijken. Maar als je van rijbaan verwisselt, kijk je toch al in de je spiegels en zie je die gele, respectievelijk rode lamp in de A-stijl ook meteen. En als het echt niet gaat passen, geeft de auto ook nog een geluidssignaal. De eerste berichten van de jongens zijn positief”, zegt Vonck. “Vooral in druk verkeer, bijvoorbeeld op de ringwegen rond steden met heel veel van baan wisselend verkeer brengt het wat. Ons valt nu al op dat de BSW tot vér achter de trekas waarschuwt.”

LCW zit met honderd trucks voornamelijk in de nationale gepalletiseerde distributie, veelal in de bouw- en volumetransport. Een belangrijk deel van trucks rijdt met een Kooiaap. Daarnaast is het bedrijf steeds meer actief in de stadsdistributie en verzorgt in haar warehouse van 23.000 m2 opslag voor uiteenlopende klanten in de levensmiddelen, farmacie en bouwsector.

“Wij rijden met een 90.000 km per jaar niet eens zo heel veel kilometers. En omdat we rond het miljoen met een truck willen doen, blijven de auto’s gemiddeld zo’n 10 á 11 jaar bij ons. Vonck is volgens Scania tevreden over het verbruik van de 410 pk SCR only motoren. “Eigenlijk is het vermogen een beetje aan de krappe kant gezien de 50 ton waarmee wij vaak onderweg zijn. Maar omdat wij eigenlijk alleen in Nederland rijden, gaat het. Het voordeel is, dat de SCR-unit altijd mooi op temperatuur is en dus altijd optimaal werkt. En we zien dat onze Scania’s gewoon zuiniger rijden dan onze andere trucks. Vooral bij die voertuigen die vaste routes rijden zien we dat echt terug.”

De nieuwe voertuigen zijn vier stuks 6x2 R410 trekkers met een gestuurde voorloopas en één R410 6x2 bakwagen als volumeauto met lage 295x60 banden op de trekas en 355x50 op de stuuras. Alle vijf de trucks zijn ook gekeurd als LZV. “Die derde as is bij ons standaard vanwege de deelladingen.”

Opvallen is aan LCW niet besteed. “Dat geld besteden we liever aan meer comfort in de cabine waar een chauffeur wél elk moment wat aan heeft. Dus kopen wij een grote cabine in een Highline uitvoering met een premium stoel, een premium infotainment met goede speakers en een DAB+ radio, uiteraard een ijskast en nu dan ook de nieuwe geïntegreerde Scania standkoeling.