Volkswagen: Na MAN en Scania nu naar de VS

Geplaatst door

Volkswagen Truck & Bus Holding, het bedrijf waar MAN, Scania en Volkswagen Bedrijfswagens onder vallen, koopt voor 256 miljoen dollar een deelneming van 16,6% in de Amerikaanse truckfabrikant Navistar.  

Volkswagen Truck & Bus Holding wil een wereldspeler worden, met truckmerken aan alle kanten van de aardbol. Het bedrijf heeft al een deelname in het Chinese SinoTruk. De van Daimler weggekochte topman Andreas Renschler van VW, heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij met zijn nieuwe bedrijf ook op de Amerikaanse markt actief wil worden. 

Navistar is in de VS een relatief kleine speler. De Amerikaanse markt wordt gedomineerd door Freightliner, het merk van Daimler, door Volvo en door Paccar, waar DAF toe behoort. Navistar bewerkt de markt met het merk International, waarvan de ProStar (foto) het vlaggenschip is. 

Renschler heeft grootse plannen. In navolging van Volvo en Daimler wil hij dat rond 2019, dat is over een kleine drie jaar, de trucks van VW overal ter wereld dezelfde techniek delen. Dus één chassis voor Scania, MAN en International. Ook op motorengebied wil hij zaken gelijkschakelen, iets wat we nu al een beetje zien met dat versnellingsbakkenverhaal met MAN. 

Wees gerust, een Scania en een MAN zullen er altijd anders uit zien, en de kans is maximaal dat je ze bij verschillende dealers moet kopen. Maar dat we onderhuids meer overeenkomsten zullen gaan zien tussen MAN en Scania, en straks dus ook International trucks, is een ding dat zeker is.