Volkswagen: Na MAN en Scania nu naar de VS

Blog
07-09-2016 | Door Tim de Jong

Volkswagen Truck & Bus Holding, het bedrijf waar MAN, Scania en Volkswagen Bedrijfswagens onder vallen, koopt voor 256 miljoen dollar een deelneming van 16,6% in de Amerikaanse truckfabrikant Navistar.  

Volkswagen Truck & Bus Holding wil een wereldspeler worden, met truckmerken aan alle kanten van de aardbol. Het bedrijf heeft al een deelname in het Chinese SinoTruk. De van Daimler weggekochte topman Andreas Renschler van VW, heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij met zijn nieuwe bedrijf ook op de Amerikaanse markt actief wil worden. 

Navistar is in de VS een relatief kleine speler. De Amerikaanse markt wordt gedomineerd door Freightliner, het merk van Daimler, door Volvo en door Paccar, waar DAF toe behoort. Navistar bewerkt de markt met het merk International, waarvan de ProStar (foto) het vlaggenschip is. 

Renschler heeft grootse plannen. In navolging van Volvo en Daimler wil hij dat rond 2019, dat is over een kleine drie jaar, de trucks van VW overal ter wereld dezelfde techniek delen. Dus één chassis voor Scania, MAN en International. Ook op motorengebied wil hij zaken gelijkschakelen, iets wat we nu al een beetje zien met dat versnellingsbakkenverhaal met MAN. 

Wees gerust, een Scania en een MAN zullen er altijd anders uit zien, en de kans is maximaal dat je ze bij verschillende dealers moet kopen. Maar dat we onderhuids meer overeenkomsten zullen gaan zien tussen MAN en Scania, en straks dus ook International trucks, is een ding dat zeker is. 

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…