Volvo trucks: Mogelijk vervuilender dan bedoeld

Geplaatst door

De Volvo Group heeft een persbericht uitgestuurd waarin wordt gemeld dat een aantal modellen Volvo Trucks mogelijk op termijn de emissienormen niet haalt. Een bepaalde component die de emissies binnen de perken moet houden slijt sneller dan verwacht waardoor het mogelijk is dat de emissiegrenswaarden voor NOx overschreden worden.

Dit betekent dat motoren die bij aflevering voldoen aan alle Euronormen dat na verloop van tijd niet meer doen. Als het gaat om Euro6 motoren dan moet de fabrikant maar liefst zeven jaar lang garanderen dat de emissienormen niet overschreden worden. Dat zou betekenen dat Volvo Trucks het voor de klanten op moet lossen. Of het in dit geval ook echt gaat om Euro6 trucks is echter nog niet bekend. Mogelijk gaat het om oudere modellen.

Volvo Trucks benadrukt dat de slijtage van het betreffende onderdeel geen probleem vormt voor de veiligheid of voor de prestaties van de trucks. Op dit moment wordt onderzocht bij welke types voertuigen het probleem zich voordoet en hoe dat gaat worden aangepakt. Hoewel Volvo Trucks nog geen idee heeft van de omvang van het probleem wordt er al wel rekening gehouden met een aanzienlijke financiële strop voor het Zweedse truckmerk.

Navraag bij de importeur in Beesd leert dat ze daar net zo verrast waren over het bericht vanuit Zweden als wij. Nadere informatie, zoals over welke generatie trucks het precies gaat en of het betreffende onderdeel onder garantie wordt vervangen, is nog niet bekend. Zodra die informatie beschikbaar is zullen de klanten worden geïnformeerd.