Volvo Truck als Dakar winnaar?

Blog
23-11-2017 | Door Iep van der Meer

Wie Dakar Rally zegt denkt niet automatisch aan Volvo trucks maar toch wist dit merk de rally ooit op zijn naam te schrijven. Het was in 1983 toen Hasse Henriksson, Ingemar Östeberg en John Granäng de rally op hun naam schreven met hun Volvo C3 truck in het lichte truck klassement.

De C3 van Volvo was in feite een militair voertuig wat leverbaar was met een GVW van 3,5 tot 5,5 ton. Er waren zowel twee- als drie- assige varianten leverbaar met aandrijving op alle wielen. Er stond een zes-cilinder benzinemotor in en de trucks. De B30 benzinemotor met een inhoud van drie-liter stond in die tijd ook in de Volvo 164 personenauto’s. Bijzonder aan de C3 trucks waren de zogenaamde portaalassen. Dat zijn de assen van een model zoals ook Unimog die gebruikt. Bij een portaalas as zit het wiel zeg maar a-centrisch op het aslichaam. Daardoor ontstaat een veel grotere bodemvrijheid. De overbrenging van de aandrijfkrachten vindt plaats door een tandwieloverbrenging in de wielnaaf.

Volvo pakte het goed aan in 1983 door de inschrijving van maar liefst twee trucks. De trucks waren vrijwel standaard uitgerust. Alleen de rollbar en de extra grote brandstoftanks. Chauffeur op de truck was Hasse Henriksson. Hasse was in het dagelijks leven demonstratie- en testchauffeur bij Volvo. Voor zijn werk kwam hij overal waar Volvo trucks rijden, en de reis naar Afrika was dan ook geen verrassing voor hem. Toen hij hoorde dat hij aan een rally ging deelnemen was dat wel het geval, maar dat weerhield hem er niet van om, ongetraind de wedstrijd te winnen. Eerlijkheidshalve moeten we melden dat dit wel een beetje te maken had aan een gebrek aan concurrentie in de trucks.

Deelname 1983. Overall 20, winnaar van het truck klassement en zelfs tweede bij de zware trucks. De legendarische Jacky Ickx won het algemeen auto klassement met een Mercedes-Benz G- terreinwagen.

">Meer lezen over de Volvo C303 offroad truck doe je hier!

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…