VW: overname Navistar 'zinvol'

Geplaatst door

Volkswagen timmert flink aan de weg met zijn truckdivisie. Vorige week nog werd samenwerking met Hino uit Japan aangekondigd, nu vertelde de financiële topman van het bedrijf dat het 'zinvol' zou zijn wanneer zijn truckdivisie de meerderheid verwerft in de Amerikaanse truckfabrikant Navistar. Op dit moment bezit VW een minderheidsaandeel van 16,9% in deze truckbouwer.

De mededeling komt precies op het moment waarop VW aangeeft de truckdivisie naar de beurs te willen brengen. Vorige week nog werd een alliantie aangekondigd met het Japanse Hino, waar VW-dochter Scania al langer mee samenwerkt.

Navistar brengt in de VS het truckmerk International op de markt. Dat merk kennen we onder andere van de International Lone Star. Sinds de samenwerking met VW maakt Navistar deels gebruik van MAN-motoren voor hun zware trucks.

Topman Andreas Renschler van de VW groep is met ruzie vertrokken bij Daimler, waar hij bijna zijn hele leven heeft gewerkt, ook in de personenautodivisie. Hij heeft een overduidelijk argument om van de Truck & Bus Groep van VW een divisie te maken zoals Daimler die ook heeft: wereldwijd vertegenwoordigd met lokale truckmerken en waar mogelijk met identieke onderdelen.  De VW truckdivisie bevat de merken Scania, MAN, VW Bedrijfswagens, VW Trucks Brazilië en dus de minderheidsaandelen in Hino en Navistar.