Waberer's claimt wegens kartelvorming

Geplaatst door

De Hongaarse transportgigant Waberer’s gaat een schadevergoeding eisen van de truckfabrikanten vanwege de jarenlange prijsafspraken. Nu de truckproducenten door Brussel officieel schuldig bevonden zijn ruikt Waberer’s bloed, maar dat is wel vreemd.

Hoe het allemaal precies zit met die prijsafspraken is mijn volstrekt onduidelijk. Zolang ik werkzaam ben in de transportsector is het al een vaag gedoe rondom de prijzen van vrachtwagens. Ooit publiceerde ik bij testen in een tijdschrijft altijd de brutoprijs van een truck maar daar ben ik mee gestopt. Waarom? Omdat er nog nooit een truck verkocht is voor de catalogusprijs. Korting is standaard en de hoogte daarvan loopt op met het aantal trucks wat je bestelt. Daarmee is de prijslijst dan ook een soort fictieve waardebepaling geworden.

Toch hebben de Europese mededingings- autoriteiten kennelijk bewijzen gevonden voor onderlinge prijsafspraken. De details daarvan ken ik niet, maar er schijnt ergens iets te roken en dat wil zeggen dat er iets brand of smeult.. Door die Europese veroordeling en de boetes die daar op volgen ruiken allerlei juristen nu bloed. Zij gaan namens de klanten, oftewel de vervoerders claims indienen bij de truckproducenten om hun vermeende te veel betaalde geld terug te halen. Of dat kans van slagen heeft gaan we de komende tijd meemaken, maar daar zal heel wat juridisch getouwtjetrek over plaats gaan vinden.

Het toppunt vind ik nu het bericht dat Waberer’s ook met een claim komt. Op 17 juli jongstleden heeft het bedrijf bij het Landgericht München een claim neergelegd die betrekking heeft op de aanschaf van duizenden trucks van de merken MAN, DAF, Mercedes, Iveco en Volvo/Renault. Het bedrijf claimt in de afgelopen 14 jaar te veel betaald te hebben bij al die merken, en daarbij gaat het dus om enorme aantallen.

Nou, volgens mij valt dat te veel betalen van Waberer’s wel mee. Het bedrijf was zelf zo handig om in 2014 een bericht naar buiten te brengen over een investering van 100 miljoen Euro. Voor dat geld wilde Waberer’s 1300 nieuwe trekkers met megatrailers aanschaffen. Dat is omgerekend 76.923 Euro per combinatie. Een gemiddelde trekker kost normaal al gauw een tonnetje, en een mega-schuifzeiloplegger zou toch ook rond de 25.000 Euro moeten kosten. Nu is een trailer een dermate eenvoudig en uitgekleed ding dat daar niet heel veel rek in de prijzen zit. Toch, laten we eens gek doen. Stel dat een grote Duitse trailerbouwer honger heeft en 1300 van die dingen wil bouwen voor 18.500 Euro per stuk. Dat is volgens ingewijden de absolute bodemprijs. Dan blijft er voor een trekker slechts 58.423 Euro over. 

En dat is dan voor een trekker mét de grootste cabine, een standkachel, twee bedden en een laag chassis. Dat is dus ongeveer de helft van de normale catalogusprijs van een moderne truck. Dat is een prijs waar de gemiddelde klant echt geen nieuwe truck voor kan kopen, maar Waberer’s lukt dat wel vanwege de enorme aantallen. Maar om dan vervolgens ook nog te claimen dat er te veel betaald is? Dat is wel heel brutaal.