Blog
05-01-2016 | Door Tim de Jong

We hebben allemaal de vele trucks van Waberer's gezien in het Vlaamse Opglabbeek. Op de " target="_blank">website van TBV-NL staat ook een foto van de Theemsweg in Rotterdam. De beelden tonen aan dat de branche zwaar ziek is.  Iedereen die wat roept over verdringing, lijkt hier zijn gelijk te krijgen.

Ook al heeft Waberer's vestigingen in Frankrijk en Nederland, dan nog kunnen ze daar blijkbaar hun vele trucks niet kwijt op de eigen basis. Het riekt naar stelselmatige, consequente overtreding van de cabotageregels. Deze trucks staan op Hongaars kenteken, maar ze komen er blijkbaar vrijwel nooit. Dit geldt ook voor de vele trucks die aan de Rotterdamse Theemsweg hebben gestaan gedurende de feestdagen. De Duitse collega's van Fernfahrer spotten Poolse trucks die tijdens de feestdagen twee weken lang aan de A4 stonden. Dit voedt het idee dat tal van Oost Europese trucks nauwelijks nog 'thuis' komen, hun gelegenheidschauffeur hooguit eens in de drie, vier weken.

Het businessmodel is de chauffeur weinig loon betalen, zoals György Waberer zelf toegaf in een interview in Fernfahrer, geen sociale premies afdragen en cabotageregels domweg negeren.   

Omdat de reis naar de trucks als werktijd beschouwd moet worden, hebben Belgische beambten enkele Waberer-chauffeurs bekeurd, maar het laat zich raden dat de Belgische collega's hier meer chauffeurs hadden kunnen verbaliseren. Dat kan natuurlijk nog de komende drie, vier weken. Volgens Fernfahrer zijn van alle in Opglabbeek gestalde trucks de kentekens genoteerd. 

Het is een druppel op de gloeiende plaat lijkt het. Nog maar kort geleden viel mij een grote hoeveelheid geparkeerde trekkers op langs de A17 en later ter hoogte van Maasdijk. Op een zaterdagmiddag. Allemaal wit gekleurd met een Oost Europees kenteken. Het is kennelijk de nieuwe realiteit van het wegvervoer. Door dit te constateren, keuren we dit allerminst goed. Klik" target="_blank"> hier voor het verhaal van onze Duitse collega's. 

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…