Wegafsluiting? Gewoon betonblokken plaatsen!

Geplaatst door

De afsluiting van de Merwedebrug in de A27 brengt heel wat met zich mee. Vanwege de slechte staat van de brug mag er ineens niks meer overheen wat zwaarder is dan 3,5 ton en leg dat maar eens uit aan een gemiddelde Letlander, Litouwer of Pool. Verkeersborden bleken maar matig te werken en veel chauffeurs rijden door om het toch te proberen. Vlak voor de brug stonden hele dappere politiemensen die hun leven waagden door al zwaaiend met zaklampen de truckers naar de afslag te dirigeren. Het zorgde voor heel veel nieuws, leuke filmpjes op Twitter en de afsluiting was het gesprek van de dag. Vooral in Gorinchem zelf want menige Oostblokker reed zich vervolgens shocking klem in het centrum van die stad.

Laten we eens bij onze Zuiderburen kijken. Die hebben zo hun eigen methodes. Een prachtig voorbeeld vind je nu op de snelweg vanaf Maastricht richting Luik. Vlak voor de afslag richting Brussel die over die mooie brug gaat staat een bijzonder omslachtige omleiding aangegeven. Je moet daar eerst richting Aken, helemaal naar boven klimmen en dan terug om aan te sluiten in de file voor de zelfde brug. De schade bedraagt hier negen kilometer omrijden en minstens drie kwartier vertraging. Voor wie de borden niet snapt of wie niet wil omrijden hebben de Belgen een heel probaat middel. Er staan verkeersborden die aangeven dat twee meter breedte, drie meter hoogte en 3,5 ton het maximum zijn. Voor wie dat ook niet snapt ligt er een stalen balk op drie meter en zijn er betonblokken geplaatst op twee meter breedte.

 

Volgens mij werkt dat, want ik zag maar weinig strepen op de betonblokken. Overigens is er een veel slimmere route dan het omrijden richting Aken. Als je op dit bewuste knooppunt Cheratte rechtdoor rijdt richting Luik om vervolgens afslag Herstal te nemen dan kom je één brug verder ook over de Maas. Dat kost amper tijd en het is in kilometers niks om.