Werkgevers: Bij zwaar beroep eerder met pensioen

Geplaatst door

Opnieuw stonden de pensioenen in het schijnwerperlicht van de media afgelopen weekend. De werkgevers stellen voor m mensen die een zwaar beroep uitoefenen, eerder met pensioen te laten gaan. Onder die zware beroepen valt ook het vak van chauffeur.

Er is hier, zeggen de werkgevers ook onomwonden, sprake van een handreiking naar de bonden en de werknemers. De werkgevers proberen het vastgelopen pensioenoverleg vlot te trekken. Ze wijzen op een regeling die in Oostenrijk wordt toegepast en die hier ook nuttige diensten kan bewijzen voor een nette afvloeiing van personeel dat in een zwaar beroep werkzaam is geweest.

Bevriezing?

De bonden laten in een reactie weten dat ze de AOW-leeftijd voor onder andere chauffeurs wil bevriezen op 66 jaar. We vragen ons af of dit nu zo'n goed idee is. Wie langer in de branche werkt, weet dat het beroep nogal uiteenlopende invullingen kent en dat er sprake is van een bont gemêleerd chauffeursgezelschap. Zou het niet beter zijn om een leeftijd als ijkpunt te nemen, bijvoorbeeld 66, en dan in overleg met de werkgever te bekijken wat de wensen zijn?  

De werkgevers hebben al aangegeven dat ze zo'n bevriezing op 66 jaar 'geen optie' vinden.