Wie gaan er nu voor IKEA rijden?

Blog
06-09-2017 | Door Tim de Jong

Eind vorige week hebben internationale vakbonden en IKEA overleg gevoerd over de 'misstanden' bij IKEA-transporten. Daaruit bleek dat de kwaliteit waar IKEA voor zegt te staan, ook in het vervoer van al die bouwpakketjes doorgevoerd moet worden. Dit is een verheugende stap, zeggen de bonden terecht. Zij voeren al langer campagne tegen de slechte omstandigheden waar onder chauffeurs verkeren die voor de meubelgigant rijden. Maar al gauw klonk op social media: Eerst zien, dan geloven.

De twijfel is begrijpelijk, want wat gaat er nu gebeuren? Wordt het hele Ikea transport opnieuw aanbesteed en mogen alle bedrijven inschrijven die kunnen aantonen dat ze chauffeurs fatsoenlijk betalen? Of wordt van bestaande transporteurs verwacht dat ze de salarissen van de chauffeurs flink verhogen?

Brinkman Trans Emmen

Voor Brinkman Trans uit Emmen kan dit laatste de nekslag betekenen. De bonden zijn in een juridisch gevecht met dit bedrijf vanwege achterstallig loon aan drie chauffeurs. Geprobeerd werd beslag te leggen, maar alles van Brinkman bleek aan de bank verpand. Dat is geen goed teken. Als Brinkman Ikea kwijtraakt, dan kan dit einde Brinkman betekenen. Dit is maar een voorbeeld, het kan goed dat er nog meer zijn.

Andere transporteurs

Het kan dus goed zijn dat IKEA afscheid neemt van bestaande vervoerders en met andere bedrijven met Nederlandse en Belgische chauffeurs aan het werk wil. Dat zullen er best veel zijn, maar dit komt wel op een moment dat de sector overal chauffeurs tekort komt. Kortom, IKEA heet 'A' gezegd, maar 'B' zeggen zal nog niet makkelijk zijn. In het gunstigste geval leidt de ommezwaai van IKEA ertoe, dat er meer personeel zin krijgt in een goed betaalde baan als chauffeur.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…