Zelfrijdende Scania’s de weg op in Zweden

Geplaatst door

Scania is begonnen met het rijden met autonome trucks op de Zweedse E6. Het merk wil later dit jaar ook in andere landen starten met proeven. Scania wil ook in China met autonome techniek gaan testrijden.

Het moederbedrijf van Scania en MAN heeft een partnership gesloten met de Chinees-Amerikaanse start-up TuSimple. Dit bedrijf test al geruime tijd autonome trucks in het westen van de Verenigde Staten, overigens voorlopig nog met een chauffeur of ‘controller’ aan boord. Tot nu toe voerde Scania tests uit met autonome trucks in de mijnbouw. Daarmee werd al begonnen in 2017.

TuSimple test al met SAE Level 4 techniek. Die komt erop neer dat de chauffeur alleen nog toezicht houdt en dat de truck in principe alles zelf doet. TuSimple heeft van meet af aan hierop doorgepakt, terwijl bijvoorbeeld Daimler toch eerst eens Level 2 onder de knie wilde hebben, waarbij de chauffeur slechts voor een klein deel taken uit handen worden genomen. Wat natuurlijk ook weer begrijpelijk is. Inmiddels zien we die techniek in de nieuwste trucks van Mercedes, maar ook van MAN, Scania en Volvo, de weg op komen. TuSimple topman Cheng Lu verwacht dat het partnership met Traton de technische ontwikkeling van autonome techniek zal versnellen.

Klik hier voor het hele verhaal en bekijk het filmpje!