Zweden accepteert geen bijrijders

Geplaatst door

De ernst van de corona pandemie is volledig doorgebroken in Zweden, zo bleek toen we dinsdag ochtend de Sontbrug overstaken in de richting van Malmö. De douane controleert actief op paspoorten en doordat we met twee man op de auto zaten moesten we vervolgens bewijzen dat we beide chauffeur waren. Het tonen van een groot rijbewijs van Tim de Jong die op dan moment op de passagiersstoel zat, was niet voldoende. We moesten eerst een print maken van de tachograaf gegevens van beide inzittenden en die tonen. Nu was dat geen probleem, aangezien we beide al de nodige kilometers gemaakt hadden, maar het zal je gebeuren dat de bijrijder het land niet in komt.

Volgens de, overigens uiterst vriendelijke douanier zijn de Zweedse grenzen echt gesloten voor wie er niks te zoeken heeft. Alleen als je daar woont of aantoonbaar moet werken wordt je binnen gelaten.

Op Facebook kregen we al reacties van chauffeurs die hun kind of een vriendin in een hotel onder moesten brengen zolang ze in Zweden waren. Je moet dan ook maar net weer via de zelfde weg het land verlaten. Overigens schijnt de controle bij de boten minder streng te zijn, maar het is goed om te weten dat er gecontroleerd kan worden als je problemen wilt voorkomen.

Over hoe onze reis naar Denemarken en Zweden verder verliep lees je binnenkort alles in BIGtruck online magazine!