ADR overtredingen ook in ERRU register

Nieuws
18-05-2022 | Door Iep van der Meer

Sinds 1 april is het ERRU-register in werking getreden waarin alle overtredingen in heel Europa worden geregistreerd met een strafpunten systeem. Bij een teveel aan strafpunten stelt de ILT een onderzoek in naar het transportbedrijf en de vakbekwaam persoon, wat kan resulteren in het intrekken van de NIWO-vervoersvergunning en het diploma van deze persoon, waardoor het transportbedrijf direct moet sluiten. Dat kon je al eerder lezen en beluisteren op onze media, maar minder bekend is dat dit ook geldt voor ADR overtredingen.

ADR-veiligheidsadviseur Erik Boots waarschuwt dat er ook 24 ADR-overtredingen in de wet zijn vermeld waarbij deze strafpunten worden geregistreerd. Boots: ‘Op het moment dat een overtredingen onherroepelijk is, blijven deze strafpunten 2 jaar geregistreerd staan. Een ernstige overtreding is bijvoorbeeld als er ADR wordt vervoerd maar dit op geen enkele manier kenbaar wordt gemaakt, zowel niet in de papieren als door het ontbreken van oranje borden op het voertuig. Dit levert 9 strafpunten op.’

Andere overtredingen die 3 strafpunten opleveren zijn het ontbreken van gegevens op het vervoersdocument, het ontbreken van een ADR-certificaat, een ADR-keuringscertificaat van het voertuig of een overtreding van het rookverbod bij laden en lossen. Overtredingen die 1 strafpunt opleveren zijn het ontbreken van een brandblusser, een item in de persoonlijke uitrusting of de schriftelijke instructies en onjuiste etikettering van het voertuig.

Boots gaat verder: ‘In het correct invullen van een vrachtbrief worden nogal eens fouten gemaakt. Bij een bewezen overtreding komt de vervoerder er dus niet alleen meer vanaf met een geldboete, maar worden er ook 3 strafpunten geregistreerd, ook als het eigenlijk niet zijn schuld was. Van belang is dus om bezwaar te maken zolang dat kan en onderweg niet akkoord te gaan met een schikking. De punten in het ERRU register worden namelijk pas bijgeschreven als de boete onherroepelijk is. Dit betekent ook dat je dus eigenlijk nooit een schikking moet accepteren, want daarmee is de boete ook onherroepelijk'.

Hoe meer vervoersvergunningen een transportbedrijf heeft, hoe minder strafpunten per voertuig er geregistreerd mogen worden. Voor een eigenrijder geldt een maximum van 18 strafpunten, maar voor een bedrijf met 20 vergunningen maar maximaal 36 strafpunten. Meerdere kleine overtredingen kan een bedrijf dus al snel in de gevarenzone brengen met als mogelijk gevolg dat de vergunning wordt ingetrokken.

Voor meer informatie over het ERRU register, klik hier! En beluister ook onze BIGtruck Podcast over het ERRU register hier onder.

Bron: Erik Boots, voor meer info: info@EBTL.nl