22 DAF trucks voor Don Trans en Pakistaans DAK

Geplaatst door

Het Poolse Don Trans heeft een joint venture gesloten met het Pakistaanse AK Transport. Jazeker, je leest het goed, Pakistaans. De samenwerking wordt nu ook in Europa zichtbaar op de weg door de komst van 22 nieuwe DAF trucks. De helft daarvan is uitgevoerd in de huisstijl van DAK, en dat staat voor Don en AK transport.

Don Trucking is met 150 trucks in Europa een grote speler in het internationale transport. Het transportbedrijf maakt al sinds de oprichting gebruik van DAF trucks en voelt zich thuis bij het Internationaal georiënteerde ESA Trucks. Eigenaar Don de Jong: ,,ESA heeft niet alleen vestigingen in Nederland maar ook in Denemarken en Polen. Zelf ben ik eigenaar van het Poolse Don Trucking en vanuit Polen is ook het contact met ESA ontstaan. Wij zijn uitstekend te spreken over de ESA organisatie en het DAF product en de service. Voor ons is dit de truck met de beste kilometer kostprijs en de hoogste betrouwbaarheid’’.

Pakistan

Eigenaar Don de Jong kwam tijdens een privé reis in contact met het Pakistaanse AK Transport en dat leidde tot een joint venture. De Jong: ,,Ik was onder de indruk van het land, de mensen en de ambities. AK Transport heeft een vloot van zo’n 500, vooral kleinere trucks maar het bedrijf heeft ook trekker- oplegger combinaties. Die zijn echter niet te vergelijken met de trucks in West Europa. Daar moet nu verandering in komen door het openstellen van de CPEC route. Dat is een transport corridor tussen het Westen van China en de havens in Pakistan. Wegvervoer over deze zijderoute zorgt er voor dat goederen van daaruit tien dagen sneller in de haven van Rotterdam zijn dan via de Chinese havens. Daar ligt een enorme kans, ook voor Rotterdam’’.

3000 km zijderoute

De 3000 kilometer lange route is door China gefinancierd en aangelegd. AK Transport heeft niet alleen het transportbedrijf, maar ook warehouses en zes eigen service- en tankstations langs het traject. De eigenaar van AK Transport zocht dan ook naar een partner met Europese know how, maar ook met toegang tot de Europese markt voor het natransport vanuit Rotterdam. Met de oprichting van DAK heeft dat nu vorm gekregen. De Jong: ,,De kansen voor DAK Transport zijn enorm want er ontstaat een grote logistieke stroom over de CPEC route. Wekelijks is er sprake van 500 containers in de aanvang fase. Er kan daar gereden worden met road trains die drie veertig voet containers meenemen en daarvoor moet AK Transport overschakelen op modern materieel. Voor hun is dit bezoek aan Nederland dan ook bijzonder interessant en leerzaam’’.

Pakistaanse Ambassade

Van de 22 nieuwe DAF trucks is de helft in de kleuren van de nieuwe joint venture uitgevoerd en daarmee wordt DAK nu voor het eerst zichtbaar op Europese bodem. Voor de Pakistanen een historisch moment en dat was reden voor de directie om met een delegatie naar Marum te komen voor de overhandiging. Dat de openstelling van de CPEC route van groot belang is voor Pakistan en de havens van dat land blijkt uit het feit dat er zelfs een delegatie van de Pakistaanse Ambassade aanwezig was bij ESA in Marum. Daar werden de 22 nieuwe DAF XF480 FT Super Space Cab trekkers afgeleverd aan Don trucking en DAK Transport.