Ale vervoert transformatoren door Noorwegen

Geplaatst door

Zwaar transport specialist ALE rondde eerder dit jaar een project af waarbij het bedrijf zeven transformatoren van 225 ton stuk voor stuk over een afstand van 74 kilometer door Noorwegen vervoerde.

De rit begon in de haven van Kvinesdal. Daar werd een transformator op een frame geladen ondersteund door 26 aslijnen waarna de uitdagende route door de Noorse binnenlanden begon. Daarbij hadden de mannen van ALE te maken met hoogteverschillen en krappe bochten.  Op het filmpje is te zien hoe meerdere zwaar transport trekkers door ALE ingezet werden om het gevaarte schadevrij door het landschap te loodsen. De chauffeurs hadden acht uur nodig om de afstand van 74 km te overbruggen. En dat dan dus zeven keer. Het filmpje laat ook mooi zien hoe je een haarspeldbocht omhoog neemt met 225 ton gewicht.

NordLink

De transformatoren maken deel uit van een 'powerline', NordLink geheten, tussen Duitsland en Noorwegen. Hiermee willen beide landen een stabiele voorziening van groene stroom garanderen van elektriciteit uit waterkracht uit Noorwegen en wind en zonnestroom uit Duitsland. De leiding tussen beide landen is 623 kilometer lang en is daarmee volgens ALE een van de langste gelijkstroom elektriciteitsleidingen in Europa.   

 

Video's