BAG: 'Gerommel met 1 op de 4 tachografen'

Geplaatst door

In Duitsland is verbijsterd gereageerd op de vaststelling dat er met één op de vier tachografen van trucks op Duitse wegen is gesjoemeld. In 2015 zijn zo'n 22.000 trucks gecontroleerd en in 5533 gevallen bleek er sprake van onregelmatigheden. Volgens betrokkenen is het fraudepercentage daarmee ongeveer even hoog als in 2014.  

Volgens de Duitse instanties deinzen chauffeurs en vervoerders er nog steeds niet voor terug om 'technisch in te grijpen' in de tachograaf. "Ook in de hoogwaardige voertuigelektronica wordt soms ingegrepen. Dit brengt onvoorstelbare gevolgen met zich mee voor de verkeersveiligheid en voor andere verkeersdeelnemers, omdat ook technische veiligheidssystemen zoals het ABS soms uitgeschakeld worden."

De Duitse inspectie instantie BAG zegt dat het in 2015 zo'n half miljoen voertuigen gecontroleerd heeft. Hiervan was 62% voorzien van een niet-Duits kenteken. In totaal werden 244.000 overtredingen geconstateerd. In bijna driekwart van die gevallen, 74%, ging het om overtredingen op het gebied van sociale voorschriften en de rij- en rusttijden.