België: Inval bij Roemeens transportbedrijf

Geplaatst door

Zo'n vijftig agenten van de politie en douane zijn afgelopen zaterdag een Roemeens transportbedrijf langs de Gentsesteenweg in de buurt van Aalst binnengevallen. Inclusief tolken en twee Roemeense inspecteurs. Ze troffen er dertig Roemeense chauffeurs aan die werken voor gemiddeld 250 euro per maand. "Onmenselijk", zegt de Belgische arbeidsinspectie.

Tijdens de eindejaarsperiode lieten ongeveer honderd Roemeense chauffeurs hun vrachtwagen achter op het voormalige terrein van De Dijcker in Vlierzele. Ze werden daarna met autobussen naar hun eigen land gebracht. Twee weken later keerden ze terug en gingen ze gewoon weer aan de slag. Toenmalig staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open Vld) kondigde meteen daarna controles aan. Het leek erop dat de buitenlandse bedrijven hun chauffeurs uitbuitten om zo in België goedkoop transport aan te kunnen bieden. Uit de eerste vaststellingen van de onderzoekers en uit de verhoren van de chauffeurs blijkt dat er wel degelijk uitbuiting in het spel is.

"Uit de verhoren blijkt dat er sprake is van sociale dumping. De chauffeurs worden betaald vanuit Roemenië en krijgen 250 euro per maand plus een kleine dagvergoeding. Dat is een overtreding van de Belgische wetgeving. De chauffeurs leven in onmenselijke omstandigheden, de meesten van hen slapen in hun vrachtwagen", zegt de Inspectie.

Er zijn enkele managers actief op de bedrijfsterrein. Eén van hen was aanwezig en die werd aan een kruisverhoor onderworpen.