Brexit: Mogelijk 6500 trucks in de file in Kent

Geplaatst door

Er ontstaan zorgen over de aanstaande Brexit. Zoals de onderhandelingen tussen de Britten en de EU nu verlopen, zal er rond de jaarwisseling sprake zijn van een harde Brexit. De gevolgen daarvan zijn groot, het wegvervoer van en naar de Britse eilanden komt dan flink in de problemen, aldus een rapport van de Britse overheid, in handen van The Guardian.

De Britten werken weliswaar aan een IT-systeem waarmee het inklaren bij de douane snel en efficiënt zou moeten verlopen, maar dat kan pas in november getest worden. Blijven de Britten dus op koers van een no-deal Brexit, dan ontstaan grote problemen in de havens en bij de Kanaaltunnel. Voordat zo’n systeem operationeel is, zijn douane en vervoerders aangewezen op ruim honderd verschillende IT-systemen die bij 26 Britse overheidsdiensten gebruikt worden.

Onvoorbereid

Ook als de helft tot 70% van grotere transportbedrijven voorbereid op een no-deal Brexit, dan nog zullen grote files ontstaan, staat in het rapport. Van de middelgrote tot kleine transporteurs is hooguit 20 tot 40 procent voorbereid op zo’n no-deal Brexit. Dit houdt in dat de vervoerders die hier niet op voorbereid zijn, moeten inklaren bij de haven van vertrek of bij de treinterminal. Volgens berekeningen kan dit leiden tot een file van 6500 trucks in de Britse provincie Kent, waar de haven van Dover in ligt en de treinterminal in Folkestone. Daar zou je als chauffeur dan twee dagen moeten staan wachten, aldus berekeningen van de Britse overheid.

Wat intussen wel gebeurt, is de bouw van 29 nieuwe parkeerterreinen voor trucks. Overigens gaan ook passagiers die gebruik maken van ferry’s en de Kanaaltunnel-trein wachttijden merken die tot enkele uren kunnen oplopen, aldus het rapport.