Britten starten test met 48 ton GVW

Geplaatst door

Het gaat om intermodaal transport, maar toch: na de Duitsers, overwegen nu ook de Britten om het GVW te verhogen. Trucks die deel uitmaken van een rit waar ook trein en of schip (niet de veerboot) aan te pas komen, mogen 48 ton wegen. Nu is nog 44 ton als algemene limiet toegestaan.

Helemaal verrassend is de actie van de Britten niet. Al acht jaar rijden de Britten officieel in een praktijkproef met langere trailers, tot een lengte van 15,65m. Gebleken is dat hier een serieus te nemen voordeel te behalen is wat betreft productiviteit, brandstofverbruik en daarmee CO2-uitstoot. Alle reden dus om nu ook het toegestaan gewicht maar eens te verhogen. De RHA, de Britse variant van TLN, reageert opgetogen. “Het ligt voor de hand dat het veilig verhogen van het GVW leidt tot minder voertuigbewegingen. De hele logistieke keten wordt er efficiënter door”, aldus de RHA. Bekeken wordt nu hoe een en ander van start kan gaan en wanneer precies.

Op de foto een langere trailer, gebouwd door een lokale constructeur. De bedoeling is dat de langere trailer bij de Britten bij wet wordt toegestaan, aldus de RHA. Onlangs bleek, dat ook de Duitsers het toegestaan willen verhogen van 40 naar 44 ton GVW, maar dan voor alle vrachtverkeer.