Calais: Fransen schakelen camera’s bewust uit

Geplaatst door

De Engelse kranten melden vandaag dat de Franse douane bewust hun ultra gevoelige hartslagmonitors en camera’s die migranten moeten ontdekken hebben uitgeschakeld. Volgens insiders is de apparatuur door de Fransen de laatste zes maanden niet meer gebruikt.

Volgens het verhaal zouden de Franse autoriteiten bewust de andere kant op kijken als migranten de oversteek willen wagen naar het Verenigd Koninkrijk. De verhalen worden bevestigd door de Britse Road Haulage Association. ,,De Fransen hebben het liefste dat de migranten zo snel mogelijk de oversteek maken. Dat lost voor hun het probleem op namelijk’’.

De hele discussie komt op een behoorlijk pikant moment want Theresa May had de Fransen net een aanzienlijk extra bedrag toegezegd om de controles op te voeren. Dat nu blijkt dat de Fransen de peperdure systemen niet eens gebruiken komt de sfeer tussen de beide landen niet bepaald ten goede. Volgens het bericht betalen de miljoenen aan Frankrijk voor controle op migranten in de havens en bij Eurotunnel.

Al jaren bivakkeren hele groepen asielzoekers in de omgeving van Calais, in afwachting van hun kans om Engeland te bereiken. De grote schoonveegactie van ‘the Jungle’ vorig jaar was niet meer dan een publiciteitsstunt om de media te laten zien dat er wat aan gedaan wordt. Intussen is het kamp groter dan ooit tevoren en gaat de oorlog gewoon door. Wat de Brexit gaat veranderen aan de situatie is niet bekend maar de verwachting is dat de Britten de controles verder op gaan voeren.