CBR: Mogelijk afrijden zonder spiegels vanaf 1 juli

Geplaatst door

Vanaf 1 juli dit jaar mag je van het CBR waarschijnlijk afrijden met een voertuig zonder extra binnen- of buitenspiegels voor de instructeur of examinator. Waarschijnlijk, want de minister moet daar nog een handtekening voor zetten en dat is nog steeds niet helemaal rond.

Voorwaarde voor het rijden zonder buitenspiegels is dat er een goedgekeurd zichtveld verbeterend systeem aanwezig is zoals de Mirrorcam van Mercedes-Benz. Verschillende rijscholen hebben al zo'n Actros in de vloot, waaronder verkeersschool Hielkema uit het Friese Heerenveen. Eigenaar Hielkema was verbaasd dat het CBR nog niet klaar was voor de Actros met de Mirrorcam. ,,Al vanaf 2015 wordt dit systeem getoond en vanaf vorig jaar is de truck op de markt, compleet met een Europese typegoedkeuring. Je zou dan van een organisatie als het CBR verwachten dat ze die ontwikkelingen volgen en dat ze daar op participeren met regelgeving. Niets is minder waar, en ze bleken zelfs verrast toen de eerste lestrucks met Mirrorcams voor een examen kwamen. Deze technische ontwikkeling zagen ze gewoon niet aankomen. Vandaar dat wij voor ieder examen verplicht worden om een geïmproviseerde set spiegels aan de truck te monteren''.

Met een truck met het Mirrorcam systeem kan zowel de chauffeur als de bijrijder, en dus ook de examinator, gewoon in beide monitors meekijken met de chauffeur. Dat is een enorme verbetering want de dubbele spiegelbezetting werkte vaak verwarrend. Helaas is het CBR hier echter nog niet klaar voor maar hopelijk is dat vanaf 1 juli wel het geval. Dat is namelijk de datum die voorlopig in de agenda staat voor de toelating van de Mirrorcam tijdens CBR rijexamens. Dit onder het voorbehoud dat de minister haar goedkeuring verleent.