Celstraf voor smartphonegebruik?

Nieuws
13-10-2017 | Door Iep van der Meer

Justitie wil strenger kunnen optreden tegen het gebruik van smartphones achter het stuur. Dat is ook hard nodig, want telefoongebruik leidt inmiddels tot meer verkeersslachtoffers dan alcohol. Een nieuw wetsvoorstel moet het begrip ‘roekeloosheid’ opnieuw definiëren en daar zouden ‘Appen’ en andere toepassingen van een mobiele telefoon ook onder moeten vallen tijdens het rijden. Veilig Verkeer Nederland wil dat het gebruik van een mobieltje onder het rijden voortaan ook net zo zwaar bestraft wordt als alcoholgebruik. Dat betekent dus niet alleen een stevige boete maar mogelijk zelfs celstraffen.

Het gebruik van mobiele telefoons en andere afleidende apparatuur aan boord is een gigantisch probleem en daar moet wat aan gedaan worden. Het gebruik van de telefoon om te appen, mailen of social-media te checken is voor veel automobilisten al zo ingesleten in de gewoontes dat het lastig zal zijn om dit terug te dringen. Toezicht vanuit campers en met camera’s helpt, maar dit gedrag uitroeien lijkt inmiddels al niet meer mogelijk. Kijk vanuit je cabine maar eens in al die personenauto’s. Je ziet meer mensen met hun mobieltje bezig dan dat je nog iemand ziet roken in een auto. Wist je trouwens dat je dat roken achter het stuur binnen de bebouwde kom ook strafbaar is? Maar dat ter zijde.

De boetes in ons land zijn al enorm in vergelijking tot het buitenland maar zelfs dat helpt niet. Of dreigen met gevangenisstraf wel helpt is dan ook maar de vraag. Als dat consequent wordt toegepast dan voorzie ik gouden tijden voor de bouwsector om celblokken bij te bouwen.

Het tegengaan van telefoongebruik kan volgens mij maar op één manier, namelijk met keiharde campagnes die laten zien waar het toe leidt. Iedere dag weer. Die campagnes bestaan ook gewoon, maar daar durfde de overheid tot dusverre niet aan. Met alle trieste gevolgen van dien. 

 

 

Meer op Transport&Milieu.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
19-10-2017
IEP_0466-1400.jpg

Duitsland: Hogere bekeuringen

Met ingang van vandaag, 19 oktober 2017 voeren onze Oosterburen nieuwe tarieven in voor verkeersboetes. Opvallend is de forse…
Nieuws
14-08-2019
IEP_0466-1400.jpg

Duitse politie filmt chauffeurs in omgeving Oldenburg

De Duitse politie filmt chauffeurs vanuit een rijdende busjes. Daarbij is een GoPro camera op het…
Nieuws
03-09-2019
gsm_achter_het_stuur_vasthouden.jpg

Politie deelt voor een ton aan boetes uit ivm smartphone

De afgelopen week heeft de politie weer een zogenaamde touringcarcontrole gedaan speciaal gericht…