Chauffeurs, Volvo en je smartphone

Geplaatst door

Volvo heeft op Facebook zes zaken opgenoemd waar je op zou moeten letten alvorens je met een vrachtwagen gaat rijden. Dit komt misschien een beetje schoolmeesterig en overdreven over. Maar toen ik dit doorlas, schrok ik toch echt.

Zaken als een juist zitpositie vinden, je gordel om doen, weten hoe je de truck bedient, dat weten we allemaal wel. Van de laatste tijd is dat je weet hoe je je cruise control in moet stellen, je afdaalsnelheid, je spiegels natuurlijk en hoe je tal van assistentiesystemen afstelt.

Maar dan komt de smartphone ter sprake. Volgens deze truckbouwer, die veel onderzoek doet naar veiligheid, verhoog je de kans op een ongeval als je belt tijdens het rijden met een factor zes. Appen achter het stuur verhoogt de kans met een schrikbarende factor 23! Volgens Volvo is 90% van de ongevallen op onze wegen te wijten aan menselijk gedrag.

Verder raadt Volvo het 'ten sterkste' af om te eten tijdens het rijden.  "Wanneer je trek hebt, stop dan en neem een pauze.''

Kortom, het is niet zo vreemd dat industrie en autoriteiten inzetten op zelfrijdende trucks. Gevaarlijk? Welnee, want als wij mensen ons er niet meer mee bemoeien dan zal de kans op een ongeval met negentig procent dalen, tenminste als we de statistieken mogen geloven. De inzet van een truck zou dan mogelijk ook minder afhankelijk kunnen worden van de rij- en rusttijdenwet. Bijkomend voordeel is dat je er dan rustig naast kunt gaan zitten om wat te eten terwijl je zit te ‘Appen.’ Wel hopen we dat je truck ergens onderweg niet gehackt wordt.