DAF innovatie uit 1938: De Koppelschijf!

Nieuws
03-01-2018 | Door Iep van der Meer

In 1999 zagen we in Papenburg een opleggerschotel met daarin geïntegreerd aansluitingen voor licht en lucht. Aankoppelen, met een druk op de knop de poten omhoog en wegrijden dus. Ideaal, maar het productiestadium heeft het nooit gehaald. Nieuw was het ook al niet, want DAF bouwde dat voor de oorlog al, zo bleek vandaag in het DAF museum in Eindhoven.

De DAF Losser, een revolutionair voertuig waarmee de voorloper van de zeecontainer vervoerd kon worden had hem al, deze 'koppelschijf'. Het door Huub van Doorne ontwikkelde en gepatenteerde systeem heeft de aansluiting voor verlichting en voor de remmen in de schotel. Dat was overigens in die jaren nog geen luchtdruk. De remmen werkten in die tijd op vacuüm. De chauffeur hoefde alleen nog twee handels over te halen waarmee de boel geborgd werd. Ook het optrekken van de landingspoten ging automatisch.

Dat het systeem van Wabco wat we in 1999 zagen in Papenburg het uiteindelijk niet gehaald heeft is niet zo vreemd. Het aantal aansluitingen is namelijk enorm gegroeid door ABS, ESP en allerlei andere elektronica. Om dat allemaal automatisch via de kingpin te organiseren op een manier dat het ook heel blijft bleek kennelijk toch wat te ingewikkeld.

Het DAF systeem kende ik echter niet tot vandaag. Zo leer je ook tijdens je zoveelste bezoekje aan het DAF museum toch altijd wel weer wat nieuws. Echt een aanrader, dat museum. ">Check de website voor openingstijden!

Meer trailer-nieuws op TrailerTotaal.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
08-11-2019
02_Opening_DAF_Museum-1400.jpg

Vernieuwd DAF museum officieel geopend

Het DAF museum in Eindhoven is fors op de schop genomen en uitgebreid. Vandaag werd het vernieuwde museum onder grote…
Nieuws
16-06-2020
Mus1.jpg

DAF museum opent de deuren vanaf 1 juli

Na drie maanden sluiting vanwege het Corona virus opent het DAF museum in Eindhoven op woensdag 1 juli de deuren…
Nieuws
02-12-2021
21C0717_02.jpg

Daimler Trucks verhuist erfgoed naar Wörth

Nu Daimler zich splitst in enerzijds een auto- en bestelautodivisie, en anderzijds een truckdivisie, moest het…