Nieuws
27-09-2017 | Door Iep van der Meer

Jan Kees Boer Transport B.V. in Nieuw-Lekkerland heeft een indrukwekkende DAF XF 460 FTS in gebruik genomen. De trekker heeft een opbouw met een zware autolaadkraan en is bovendien geschikt voor zwaar transport tot 72 ton. 

Speciaal voor het zware werk werd het chassis van de DAF extra verstevigd. Daarnaast is de truck voorzien van extra motorkoeling voor langdurig stilstaand werk, bijvoorbeeld als er zandzuigers geïnstalleerd worden met de autolaadkraan. De bijzondere trekker is in nauwe samenspraak tussen klant, kraanleverancier HIAB en DAF-specialist Garage Verspui in Hoornaar opgebouwd.  

Deze DAF is ‘State of the art’. Dat is volgens Wim Suiker van Jan Kees Boer Transport B.V. de beste omschrijving voor de truck. Hij is chauffeur en machinist tegelijk. Daarnaast draagt hij de eindverantwoordelijkheid voor het onderhoud van een wagenpark met tachtig eenheden: onder meer trekkers en bakwagens, waarvan zeventien met kranen en/of zijlift, trailers, heftrucks en hoogwerkers.

‘Wij werken al vele jaren met Garage Verspui en met DAF als het gaat over het bouwen van speciale voertuigen. Hierbij is een bijzondere relatie ontstaan waarbij we naast en met elkaar oplossingen aandragen. Feitelijk wordt van een relatief standaard voertuig een dedicated machine gebouwd die voorbereid is op een gebruiksduur van vijftien jaar’, aldus Suiker, die onlangs zijn 25-jarige jubileum bij Jan Kees Boer Transport heeft gevierd. 

De DAF XF 460 FTS met Space Cab, automaat en MX Engine Brake heeft een waslijst aan specialiteiten. Een antistofschild maakt hem geschikt voor gebruik op bouwterreinen. Verder heeft het chassis versterkte langsliggers en is het voorbereid voor een lage en extra stijve opbouw voor de kraan. Dat is een HIAB X-HiPro 558EP-5, die 3.150 kg kan hijsen tot 14,5 meter ver. Het bijzondere van de opbouw is dat de kraan in kan vouwen met aangekoppelde grijper en rotator. Afkoppelen van deze attributen is dus niet nodig. Dat is praktisch en scheelt tijd. 

Extreem stijf chassis 

De DAF heeft een extreem sterk en stijf chassis. ‘Dit heeft een zeer positieve invloed op het kraangebruik. Vooral met de steunbalken half uitgeschoven is nog steeds veel kraancapaciteit beschikbaar. Zelfs als de achterbalk niet uitgeschoven kan worden, doordat de oplegger gedraaid achter de trekker staat, is nog behoorlijk veel te hijsen. Dit is allemaal te danken aan een stijf hulpframe en een goede afstemming tussen truckleverancier en kraanopbouwer.’

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
14-12-2021
Verweij_Trucking_2.jpg

Nieuwe DAF voor Verweij's Trucking deels zelf gebouwd!

Verweij's Trucking uit Lopik heeft een nieuwe DAF. De opbouw van de DAF XF 6x2 werd in eigen huis…
Nieuws
28-06-2016
litnloadposter.jpg

3 september Lift 'N' Load in Nieuwegein

Lift 'N'Load 2016 wordt gehouden op 3 september aanstaande op locatie Ravenswade in Nieuwegein. Dit evenement is…
Nieuws
29-08-2016
Lift4.jpg

Zaterdag Lift 'n Load in Nieuwegein

Aanstaande zaterdag, 3 september is het zo ver, dan wordt 'Lift 'n Load' georganiseerd in Nieuwgein. Naar schatting…