Dakar 2021: Kamaz oppermachtig, Van den Brink beste Nederlander

Geplaatst door

De Dakar 2021 zit er op en het Kamaz team was ook dit jaar oppermachtig. Het complete podium was blauw met Sotnikov als winnaar, Shibalov als tweede en derde Airat Mardeev. Op de vierde plaats eindigde Martin Macik met de Iveco. Martin van den Brink werd 8e en noteerde daarmee zijn beste Dakar resultaat ooit.

Martin van den Brink is blij met zijn achtste positie in het algemeen klassement. De nieuwe Renault C 4x4 rallytruck heeft het voorbeeldig gedaan en Martin heeft duidelijk op safe gereden dit jaar. Verder is Martin terecht trots op zijn zoon Mitchel. Die wist niet alleen als jongste Dakar coureur van start te gaan dit jaar, maar ook de rally volledig uit te rijden! Mitchel stuurde de Volvo FMX behoedzaam maar veilig langs alle uitdagingen en hiermee lijkt de opvolging in het team verzekerd. 

Tweede Nederlander in het algemeen klassement werd Pascal de Baar van het Riwald Rallyteam, ook met een Renault rallytruck. Zijn team maat Gert Huzink reed ook zeer veelbelovend, maar technische problemen zorgden voor het uitvallen van zijn truck. Op een hele mooie 14e positie eindigde William de Groot van Team de Groot met de DAF rallytruck. Mitchel van den Brink eindigde uiteindelijk als 19e. 

Rally Team Dust Warriors van Van Groningen reed de rally buiten het klassement uit met de Iveco. De DAF rallytruck van dit team viel al eerder uit, maar daarmee waren ze niet de enige. Ook het Firemen Rallyteam, Team Dakarspeed en de hybride truck van Riwald moesten voortijdig de wedstrijd verlaten. 

De rally in Saoudi Arabië lijkt een blijvertje te worden. De uitdagende pistes en de ruimte in het land maken het tot de ideale speeltuin voor een rally als de Dakar. In het truck klassement kan niemand om het topteam van Kamaz heen, en ook de MAZ trucks zijn razendsnel. Verder zijn de Tatra's en dit jaar de Iveco van Macik steeds weer een maatje te groot voor de Nederlandse teams. Wellicht dat Team de Rooy zich volgend jaar weer in de top kan werken, maar ook Mammoet Rallysport en het Riwald Rallyteam hebben hun visitekaartje dit jaar afgegeven. Wat rest is het herstellen van de schades aan de voertuigen als de trucks terug zijn in Nederland. BIGtruck feliciteert alle Nederlandse truckteams en bedankt de heren voor de schitterende actiebeelden die dankzij RTL7 tot ons kwamen.