De Rooy bouwt voorsprong uit

Nieuws
12-01-2016 | Door Alex Miedema

In een etappe die ingekort werd vanwege extreme hitte wist Gerard de Rooy het hoofd koel te houden. Hij reed bijna het hele veld zoek, alleen Ton van Genugten kon zijn teamchef met de servicetruck bijhouden. De Rooy wist de route van vandaag in een tijd van 2 uren, 41 minuten en 20 seconden af te leggen. Dat is sneller dan Cyril Despres, die vandaag zesde werd bij de auto's. En dat terwijl de trucks begrensd zijn...

Op papier lijkt het een gemakkelijke overwinning geweest voor De Rooy, maar daar is de Brabander het niet mee eens. “Het ging niet vanzelf. Het was zó warm en het zand was zó zacht; het was soms echt te gortig. Het is terecht dat de etappe is ingekort en dat de finish op CP2 is gelegd, anders waren er zeker doden gevallen.”

Ook voor het algemeen klassement doet Iveco-rijder goede zaken, hij staat bijna een half uur voor op de nummer twee daar, Kamaz-rijder Nikolaev. Als De Rooy de komende dagen geen al te grote fouten maakt moet hij de rally kunnen winnen. 

De rode brigade van MAN had vandaag weer problemen. Versluis werd twaalfde op 37 minuten en 31 seconden, Stacey verloor vandaag zelfs iets meer dan een uur. Deze Dakar winnen wordt voor EVM nu wel heel erg moeilijk.

Pascal de Baar is juist weer de top 10 ingeschoven van het algemeen klassement. Hij werd vandaag elfde op ruim een half uur achterstand maar doordat Sotnikov en Van den Heuvel nog meer tijd verloren schoof de Mammoet-rijder toch een paar plekjes op in het klassement. Maurik van den Heuvel deed het aan het begin van de dag juist uitzonderlijk goed, bij het eerste waypoint klokte hij zelfs een derde plaats. Later in de etappe dienden zich dan toch de problemen aan, zodat hij uiteindelijk met bijna een uur achterstand met de zeventiende plek genoegen moest nemen. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
16-01-2016
unnamed_25.jpg

Gerard de Rooy wint Le Dakar 2016

Door de etappe van vandaag uit te rijden heeft Gerard de Rooy de Dakar van dit jaar gewonnen. Uiteindelijk deed hij 1…
Nieuws
06-01-2016
BTGerard.jpg

Gerard de Rooy wint het rondje om Jujuy

Na een hele spannende strijd tussen Gerard de Rooy en Peter Versluis was het de Iveco-rijder die nipt won. Op een…
Nieuws
02-01-2018
14543.jpg

Rallyrijders onthaald met bakstenen

De Afrika Eco Race is van start met een eerste echte etappe. De eerste proef in Marokko was meteen al spannend door…