Deense Scania 142 met 4,14 miljoen km

Geplaatst door

Wanneer je maar voldoende kilometers maakt met je eigen truck, dan voelt het op den duur meer als een vriend dan zomaar een voertuig. Zo laat de relatie die Leif Eriksen heeft met zijn Scania 142 zich het beste omschrijven.

Zijn Scania, in de schitterende, originele kleurstelling van ASG, heeft sinds de jaren tachtig volgens de berichten 4,147 miljoen kilometer afgelegd. Wij vinden dat wel heel erg veel: vorig jaar zagen we bij de Nordic Trophy een 3-Serie met 3,5 miljoen kilometer, waar toch al heel wat onderdelen aan vervangen waren, inclusief een compleet V8 motorblok. Zou het de helft van die vier miljoen zijn, dan is dat al heel netjes.

Aangedreven door zijn 14 liter V8 motor, heeft Leif Eriksen zelf verreweg de meeste kilometers achter het stuur gezeten. ''Hij wordt een dagje ouder, maar problemen heb ik nooit met 'm gehad,'' zegt hij. ''Garanties zijn er natuurlijk niet, want hij heeft al een beste boodschap gedaan. Maar van grote reparaties was nooit sprake, alleen regulier onderhoud.'' Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar mooi is deze 142-er zeker!

Eriksen komt uit Hadsund op Jutland en daar wast hij `s zaterdags zijn combinatie en voert hij kleine reparaties uit. Tijdens zijn ritten heeft hij feilloos geleerd de motor in het gunstigste toerengebied te laten draaien, de zogeheten 'sweet spot' op de toerenteller.  ''Meestal rij ik 80, 85 km/h. Precies de juiste snelheid, de motor draait dan 1500 toeren.'' Destijds reed Leif veel mout voor de Deense bierbrouwer Carlsberg. In oktober wordt Eriksen 70, tijd om met pensioen te gaan, vindt hij zelf ook.

Scania heeft nog wat foto's online gezet die laten zien hoe vroeger de slaapcabine werd gepromoot en natuurlijk de stroomlijn in de windtunnel. Maar het zou nog heel wat jaartjes duren voor er een 3-Serie Streamline de fabriekspoort uit reed!

In het filmpje legt Leif uit met welke Scania zijn chauffeursleven begon. 

Video's