Deutsche Post moet Tsjechische chauffeur 10k betalen

Nieuws
26-02-2018 | Door Tim de Jong

Het Duitse postbedrijf heeft een zaak verloren tegen een Tsjechische chauffeur die naar de rechtbank moest om aanspraak te kunnen maken op het Duitse minimumloon.

De chauffeur in kwestie kreeg slechts een derde betaald van het Duitsland wettelijk vastgestelde minimumloon. Hij voerde voor Deutsche Post voornamelijk ritten uit in Duitsland, vanuit een standplaats in Praag en formeel in dienst van een Tsjechisch bedrijf. Hij kwam er zelf achter dat er in Duitsland een wet bestaat die werknemers zoals hij een minimumloon garandeert. Daarop schakelde hij de Duitse vakbond in en die legde de claim neer bij Deutsche Post. De klager heeft naar verluidt de keuze om de eigen werkgever of diens opdrachtgever aansprakelijk te stellen. De chauffeur koos in overleg met zijn advocaat voor dat laatste.

Inmiddels zijn er nog zo'n 900 Tsjechische chauffeurs in Duitsland werkzaam die zich eveneens beraden op stappen om te krijgen waar ze recht op hebben, nu ze hebben gezien hoe het werkt. De Tsjechische TLN, Cesmad Bohemia,  maakt zich zorgen. Zij stelt dat er sprake is van een relatief laag basissalaris dat wordt aangevuld met toelages. "We willen dus graag dat de toelages opgeteld worden bij het basisloon. Het verschil is dan veel kleiner." Zijn ook de andere chauffeurs succesvol voor de rechtbank, dan kunnen Tsjechische transportbedrijven straks niet meer met Duitse concurreren", zegt de bond.

Volgens de detacheringsrichtlijn moet iemand die in het buitenland werkt, het loon krijgen van het niveau van het land waar hij of zij werkzaam is. De Tsjechische minister van transport vreest dat wanneer Tsjechische chauffeurs onder de detacheringsrichtlijn vallen, het gedaan is met de Tsjechische transportbedrijven die actief zijn in Duitsland.   

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
01-09-2017
euro-munten.jpg

ETUI: 'Loonkloof tussen oost en west is gegroeid'

Volgens de ETUI, een denktank van de Europese vakbonden, toont onderzoek aan dat de loonkloof tussen…
Nieuws
14-03-2018
Poolse_chauffeur.jpg

Poolse chauffeur wellicht stukken duurder

De Poolse overheid wil de beloning van chauffeurs anders gaan beoordelen. Het komt erop neer dat de constructie…
Nieuws
03-05-2020
Van_den_Bosch_Dry_Bulk_activities_LR.jpg

Van den Bosch wijst op complexiteit inzake advies advocaat-generaal

Van den Bosch Transporten reageert op de eigen website op de berichtgeving van het…